PIOENROOS & GEWONE ROZENKNOPPEN EET EENS WAT ANDERS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Bloemen uit de natuur of je tuin geven altijd goedkope afwisseling.

LIEFDE OP JE BORD
Zowel de Pioenroos, als Stokroos als de gewone Roos hebben iets met liefde ( en dat werkt goed ter genezing , toch) , maar zijn bovendien  eetbaar. Van alle drie worden, maar werden vooral vroeger van de bloemknoppen een soort zoet-zuur gemaakt. Nu krijg ik bij het proeven van verwerkte rozen knopen en bloemblaadjes bijna altijd op een of andere manier de indruk zeep te zitten eten. Bij stokroosbloemen heb ik dat niet. Ook pioenroosbloemen  hebben  in smaak niets met rozen te maken. Er zijn vele traditionele gebruiken waarbij de boerenpioen een rol speelt. Ook het meedragen van pioenpitten of zaden werd altijd al als beschermend beschouwd.

pioenroos

Pioenroos of boerenpioen ( Paeonia officinalis  ) hoort bij de grote familie van de meestal kruidachtige familie van de Paeoniaceae, horend bij de tweezaadlobbige planten.  Het is een vaste plant die voor veel bloemenpracht kan zorgen.  Ze bestaan net zoals stokrozen in zeer veel kleurvariaties. Ze kunnen tot 1 meter hoog worden en hebben veel ruimte nodig. Ze bloeien vroeg in de zomer en hebben daarvoor veel zon nodig.

Een oud recept met pioenbloemen uit de 17de eeuw.

Gesmoorde boerenpioen

pioen rood

  • 4 rode pioenbloemen
  • Wat water
  • Zout
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1-2 ui fijngesneden
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 2 takjes peterselie fijngesneden
  • Theelepel  appelstroop

Kook de pioenen met weinig water en zout enkele minuten op een laag vuur. Uit laten lekken. Beboter een ovenschaal licht. Leg de pioenen erin. Voeg de fijne ui, knoflook, peterselie en de appelstroop opgelost in de verwarmde azijn er bij. Laat 10 minuten in een oven van 100 ⁰C of iets warmer. Als bijgerecht bij gebraden kip aanbevolen. Maar ik vind het erg lekker door risottorijst, met wat zonnebloemzaden erover geroosterd.

De bloeiperiode van pioenrozen is bijna aan zijn eind, dus je moet dit gerecht nu wel snel maken.
Ook van rozenknoppen kan je lekkere zoetzuur maken, waarbij ik ook niet de sensatie krijg zeep te eten.

Maar een roos is een roos is een roos.

Dus het recept:rozenknoppen 1

Pluk  vooral groene rozenknopjes ( bijvoorbeeld van de hondsroos, die staat vast wel ergens bij je huis in een stukje vergeten plantsoen).

Verzamel een hele mand vol . Als je ze dan weegt blijk je vaak maar ¼ kilo of zo te hebben.rozen 1 tekening

Voor ¼ kilo heb je dezelfde hoeveelheid suiker en een ½ liter witte wijnazijn of appelazijn nodig. En een heel  klein snufje zout.

Leg de rozenknopjes in een Keulse pot. Strooi er per laag wat suiker over. Ga zo door tot de pot vol is en je niets meer aan rozenknoppen over hebt. Kook de azijn op met dat hele kleine snufje zout en giet het een beetje afgekoeld en niet heel warm over de rozenknoppen.

Dek de Keulse pot af en laat deze pot op een koele , donkere plek zeker ongeveer 2 weken staan. Gebruik ze als ze zacht en geurig zijn geworden. Ze zijn niet erg lang houdbaar, dus eet snel op. Lekker bij salade , maar ook gewoon bij een (oosterse) maaltijd.

rozenpickles

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...