VERVANG LAMPEN PAS ALS ZE KAPOT ZIJN
TANTE DORA
Nu je met led-verlichting veel stroom kan besparen, zijn veel Nederlanders ertoe overgegaan om in één keer al hun gloei- en spaarlampen te vervangen door led. Ongeacht de vraag, of de oude lampen nog goed zijn en branden. Hoewel je best energiekosten bespaart door spaarzame led-lampen te gebruiken, gooi je juist geld weg door perfect werkende gloei- en spaarlampen weg te gooien. Zo wordt de winst van de led-lampen door het weggooien van goede lampen uiteindelijk een verlies.
Het is bijna hetzelfde verhaal als het recente bericht dat moderne koelkasten veel energiezuiniger zijn dan de koelkasten van tien jaar geleden. Vooral vervangen, die oude beestjes, stond er in de media. Je kunt er veel mee besparen, werd erbij gezegd. Wat er niet bij werd gezegd is, dat je wel geld moet uitgeven voor een nieuwe, efficiëntere koelkast. Die is namelijk niet gratis.
Bovendien moet de oude kast worden afgevoerd en gerecycled, en moet de nieuwe kast ook gemaakt worden. Het fabriceren van het nieuwe en het recyclen van het oude apparaat kosten ook energie en grondstoffen. Daarmee is de aanschaf van een nieuwe kast per definitie slecht voor het milieu, ook al gebruikt het apparaat minder stroom.
Hoewel rekensommen niet altijd de hele waarheid vertellen, kun je het beste als vuistregel hanteren dat het zin heeft om nieuwe, energiezuinigere apparaten aan te schaffen, maar pas als de oude kapot of versleten zijn. Dat geldt overigens ook voor meubelen, kleding en andere consumptiegoederen.
LEES MEER: Aan elk elektrisch apparaat zit een knop en een stekker. Uitzetten betekent: geen stroom verbruiken. En als iets vanzelf droogt, waarom zou je je was dan in een duur apparaat stoppen?
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/waslijn-of-wasdroger/
&
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/doe-het-licht-achter-je-uit/