HOERA VOOR KAMERBEZEM EN STOFFER EN BLIK!

TANTE DORA

Er zijn mensen (vooral vrouwen) die raggen bijna elke dag met de stofzuiger door hun huis. Zelfs een vermoeden van een zandkorreltje of een stofvlokje is genoeg om de stekker in het contact te steken. Vaak stofzuigen kost een boel elektriciteit. Al dat driftige gestofzuig van al die gezinnen noodzaakte de Europese politici en de energieproducenten er onlangs toe om het wattage van stofzuigermotoren te beperken.

Dora straatvegen

Vorig jaar mochten er geen stofzuigers meer verkocht worden die meer dan 1600 watt vermogen hadden. In 2017 wordt dat nog verder verlaagd naar 900 watt. Zo hopen de politiek en de producenten dat het energieverbruik van stofzuigers in 2020 gehalveerd zal zijn. Dat scheelt in heel Europa een boel elektriciteitscentrales, en dus CO2-uitstoot. Volgens experts hoeft de prestatie van de stofzuigers niet onder een lager wattage te lijden. Het komt immers niet op meer watts aan, maar op de efficiëntie van de stofzuiger.

Energieneutraal

Maar het kan nog energiezuiniger. Sterker nog: de vloer vrij maken van stof en vuil kan volstrekt energieneutraal. Met de kamerbezem en het stoffer en blik! Slechts jouw spierballenenergie is gevraagd, en verder niets. Het kost geen stroom, en na de geringe aanschafprijs van een bezem en een stoffer en blik is elke reinigingsbeurt helemaal gratis. Natuurlijk werkt deze methode alleen als je een gladde vloerbedekking hebt, zoals linoleum, vinyl of parket. Kamerbreed tapijt blijft afhankelijk van de stofzuiger.

De ouderwetse methode is doodsimpel: veeg stof, binnengelopen straatvuil, afgevallen kamerplantenbladeren en chipskruimeltjes met de kamerbezem naar één punt, en veeg het hoopje vuil met de veger op het blik. Daarna kieper je alles hup, zo in de vuilnisbak. Zo’n veegbeurt is best grondig. Zelfs een stofzuigermotor van 2200 watt laat nog wel eens wat stof liggen, omdat stof een beetje aan een gladde vloer vastplakt, mede door statische elektriciteit. Een bezem veegt alles op, ook in de moeilijk te bereiken hoekjes.

Dora stoffer en blik klein

Bij Action, Big Bazar en andere goedkope warenhuizen kun je een zachte kamerbezem en een stoffer en blik al voor een paar eurootjes kopen. Daar hoef je geen nieuwe energiecentrale voor te openen. Het ontspannen vloertje vegen zorgt er zelfs voor dat jij energie krijgt. Wat zei de dokter ook alweer? Elke dag ten minste een half uur flink bewegen? Nou dan: gewoon het huis doorvegen! En als je dan nog niet aan een half uur zwoegen komt, dan veeg je de stoep buiten toch ook een keer? Vegen, niet stofzakken legen!

Dora stekker klein

LEES MEER:   We zijn verslaafd aan de stekker, en laten ‘m vaak onnodig in de contactdoos steken. Tante Dora schreef er al eerder over:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/stand-by-kost-geld/

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/slaapstand-kost-miljarden/

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/tirannie-van-de-stekker/

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Lenie van det schreef:

    Het gaat net zo energie zuinig met een Swifer, deze kan nat en droog gebruikt worden en evt zonder de dure doekjes, hoesje meewassen of even op een handwasje, tevens goed voor stofallergie.