HOUD DE WARMTE BUITEN
Modern geïsoleerde huizen houden in de winter de koude effectief buiten. Maar het omgekeerde geldt ook: goede isolatie houdt ook de zomerse warmte buiten. Als het buiten flink hittegolft, dan kan het binnen soms dagenlang relatief koel blijven. Het verschil tussen binnen en buiten kan soms wel tien graden bedragen. Poeh!, wat is het hier binnen lekker koel!
Dan moet je overdag natuurlijk niet de deuren en de ramen wijd open zetten, in de ijdele hoop dat een zuchtje wind jouw huis wel zal koelen. Nee: houd alle deuren en ramen stijf dicht! Dat doen ze ook in de hete streken in de wereld. Niemand in Spanje zet rond het middaguur, als het buiten op z’n heetst is, deuren en ramen open. Alles gaat dicht, en zelfs de luiken gaan voor de vensters.
Als het buiten dertig graden is, houd dan dus alles gesloten. Door de isolatie in muren en vensters blijft de hitte buiten. Doe ook de gordijnen dicht. Die houden in de winter de kou buiten, en in de zomer de hitte. Laat de zon niet naar binnen schijnen.
Uiteraard werken de isolatie en de dichte gordijnen niet eeuwig. Uiteindelijk warmt je huis op, net zoals het in de winter afkoelt door de buitentemperatuur. Maar het duurt vaak twee tot drie dagen, voordat de warmte echt naar binnen dringt. Je kunt dat proces verlangzamen door ’s avonds, als het koeler is dan overdag, juist wel de ramen open te zetten. Dan waait het wel lekker door.
Zorg dan in ieder geval dat je horren in de ramen hebt, of in een klamboe slaapt, want anders vreten de muggen je op. Als je een ouderwetse kelder hebt, waarin vroeger het voedsel koel werd opgeslagen, dan kun je bij extreme hitte ook daar gaan slapen. Niet erg comfortabel, lijkt ons.
LEES MEER: Bekijk het warme zomerweer ook van zijn positieve kant:
http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/hoe-warmer-en-langer-hoe-goedkoper-de-dag/