OPLADERS GEBRUIKEN ALTIJD STROOM (OOK ALS ZE NIETS OPLADEN)

Gisteren meldden de media, dat veel branden ontstaan doordat opladers van telefoons en tablets oververhit raken. De gebruikers laten ze voor het gemak 24/7 in het stopcontact zitten, waardoor ze soms heet worden en doorbranden. Vooral als er apparaten opgeladen worden die niet voor die oplader gemaakt zijn, kan het gevaarlijk worden. Het advies was: haal de oplader na het opladen uit het stopcontact, en laad niet ’s nacht op, waardoor je een beginnende brand niet bemerkt.

dora-gesmolten-oplader

Sommige gebruikers vinden het telkens uit het stopcontact trekken van een oplader veel werk. Het is gemakkelijker, als je er je telefoon zo op kunt leggen, zonder te hoeven nadenken waar dat oplaadding nou weer ligt. De boodschap in de media gisteren: daar is de brandweer in ieder geval niet blij mee. En, als hij kon praten, zou je portemonnee er ook tegen protesteren. Want een oplader gebruikt altijd stroom, ook als hij niets oplaadt. Precies daardoor kan hij heet worden, en een brand veroorzaken. Als een oplader geen stroom zou verbruiken, zou dat niet gebeuren.

Jongste generatie

Hoewel opladers van de jongste generatie minder last hebben van zogenaamde ‘lekstroom’ of ‘sluipverbruik’, dan opladers van nog een aantal jaar geleden, gebruiken ook zij stroom als ze in het stopcontact blijven zitten. De berekeningen van de experts lopen uiteen, maar volgens velen zijn de kosten van het continu gebruik ongeveer drie euro per oplader per jaar. Dat lijkt niet veel, maar als er in een huishouden drie opladers permanent stroom trekken, dan is het al bijna een tientje per jaar, honderd euro in tien jaar.

Je kunt ook uitrekenen hoeveel geld al de mensen in jouw straat samen besparen, als ze hun opladers na gebruik van het stroomnet halen. En als je het heel groot wil zien, zou je kunnen uitrekenen hoeveel kilowattuur een land als Nederland zou besparen, als iedereen dat deed. En hoeveel elektriciteitscentrales je daardoor zou kunnen sluiten, en hoeveel vervuiling en fijnstof je daardoor zou kunnen tegengaan.

Redenen

Daarom: haal je oplader na gebruik uit het stopcontact. Om drie dringende redenen:

  • Je voorkomt er branden mee.
  • Je bespaart geld.
  • Als iedereen het doet, is het ook heel goed voor het milieu.

Helder, lijkt ons.

Dora mobiel

LEES MEER:   Ook een stille maar geniepige energieslurper van belang: de wachtstand:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/zet-je-apparaten-niet-onnodig-in-de-wachtstand/

 

Dit vind je misschien ook leuk...