WIE KAN REKENEN, LAAT HET GRATIS PROEFHAPJE NIET STAAN
Ze staan regelmatig in supermarkten: mensen, soms verkleed als kok, die in een hoekje van de winkel op een klein brandertje wokmaaltijden bereiden. Als je wilt, krijg je een klein bakje met een plastic vorkje, zodat je kunt proeven. De fabrikant van het wokhapje hoopt dat je het zo geweldig lekker vindt, dat je zijn wokpakket koopt. Of een mevrouw laat je proeven van de nieuwe oogst kiwi’s, of van de nieuwste kruidenkaas, ook helemaal gratis.
Proeven doet eten, weten de marketingexperts. Er wordt in winkels en supermarkten best veel gratis eten aangeboden, om te proeven. Blokjes kaas, toastjes met paté, pas ontdekte zoutjes: het kost niets. Natuurlijk word je door zo’n klein hapje niet verzadigd. Maar het is wel voedsel: vitaminen, eiwitten, mineralen, en af en toe een calorietje. Gratis voedsel, bovendien.
Verhelderend
Over een jaar gerekend kun je zo best veel gratis eten eten. We hebben een neef in de familie, die alles graag in cijfers uitrekent, desnoods tot in het absurde. Maar al die absurditeit kan soms best verhelderend zijn. Onze neef rekende voor, dat er bij de kaasafdeling in zijn supermarkt meestal wel een bordje met brokjes kaas stond. Vaak was dat de kaas in de weekaanbieding. Het waren kleine stukjes, net genoeg om even te proeven.
Thuis heeft Rekenneef een vergelijkbaar brokje kaas gewogen, en het bleek tien gram te wegen. Onze neef deed drie keer in de week zijn boodschappen in de supermarkt, en nam vrijwel altijd een stukje kaas van het proefschoteltje. Zo at hij per week dertig gram gratis kaas. Per jaar at hij dus anderhalve kilo kaas voor niks. Dat is best veel. Anderhalve kilo kaas, zeker als het wat luxer is dan jong belegen, kost al gauw tientallen euro’s. En het gaat daarbij om heel veel eiwit en vitaminen.
Op jaarbasis
Als je de volgende keer in de supermarkt een bakje met gratis eten krijgt voorgehouden, neem het dan maar aan. Het kost niets, en op jaarbasis bespaar je opvallend veel geld. Het is misschien een vreemd verhaal, zo op de vroege donderdagochtend. Maar denk er eens over na: het is een prikkelende gedachte, toch?
LEES MEER: Over kaas gesproken:
Ik dacht er vroeger net zo over. De meeste gratis producten die worden aangeboden zijn vaak de wat luxere producten. Nadeel is dat het vaak extra calorieën zijn die ik echt niet nodig heb. Ik ga er thuis niet minder om eten.
Alleen de gratis aangeboden fruit en groente eet ik meestal wel.