OUD PLASTIC KAN GAAN STINKEN

Nu Koningsdag langzamerhand naderbij komt, en daarmee de kans om allerlei leuke dingen op de koninklijke rommelmarkt te kopen, is een waarschuwing misschien op z’n plaats. Het gaat over plastic. Dat kan namelijk in de loop der jaren gaan stinken, en niet zo’n beetje ook.

dora-plastic-autootjes

Iedereen die weleens een oeroude Toyota op de kop getikt heeft, of een andere oude auto met een grotendeels plastic interieur, weet waarover we het hebben. Het ruikt in zo’n wagen altijd een beetje naar… zwavel. Logisch, want zwavel is vaak een ingrediënt van plastic, samen met een heleboel andere chemicaliën die een luchtje verspreiden.

Lekker stevig

Dat is niet zo erg als het plastic vers is, en alle componenten nog lekker stevig met elkaar verbonden zijn. Dan ruik je niets. In de loop der jaren, onder invloed van zonlicht, warmte en slijtage, kunnen de chemische bestanddelen van plastic los van elkaar komen, en hun vieze luchtjes gaan verspreiden. Dat kun je goed ruiken, in zo’n oude Japanner.

Maar bijvoorbeeld ook in de tweedehands waterkoker die je op de Koningsdagmarkt koopt. Doe het deksel er maar eens af, en ruik aan de binnenkant van de koker. Als die niet fris ruikt, koop ‘m dan niet. Tenzij je van thee houdt die naar ongewassen ondergoed ruikt. Overigens is het vaak met dit soort artikelen: hoe beter de kwaliteit, hoe minder last je ervan hebt. Let dus ook op het merk, als je tweedehands waterkokers koopt.

dora-vieze-lucht

En andere plastic spullen, want alle plastic wordt mettertijd minder fris. Vooral voorwerpen die met jouw eten en drinken in contact gaan komen, moet je goed controleren. Even ruiken aan die plastic schalen, waterflesjes, botervloten en bestek. Maar ook plastic lampenkappen kunnen hinderlijk gaan ruiken, als ze warm worden van de lamp. Ons advies, als je tweedehands plastic spullen op leeftijd koopt: even ruiken. Als je een vage rotte eierenlucht waarneemt: laten staan. Of afpingelen.

LEES MEER:   Liever niet snuffelen aan andermans plastic regenkapje, vooral niet als er nog iemand onder zit:

http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/het-plastic-regenkapje/

 

Dit vind je misschien ook leuk...