KRAB AANSLAG WEG ZONDER GIFTIGE CHEMIE

Er gaat geen televisieavond voorbij, of er wordt reclame gemaakt voor middeltjes die kalkaanslag verwijderen. Even met de wc-eend onder de rand van het toilet, en het probleem is opgelost. Kalkaanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon, blijkbaar zonder schuren en schrobben. Even een spuitbus: pssht! Weg!

In de praktijk is kalkaanslag hardnekkiger dan de reclameboodschappen ons doen geloven. Waarna we vervolgens nog sterkere middelen in huis halen, om definitief de rouwrand rondom onze badkamerkranen weg te etsen. Soms helpt het, al dan niet met behulp van een schuurspons en met veel fysiek geweld. Maar kalkoplossers zijn tamelijk giftig en niet goed voor het milieu. Bovendien kosten ze klauwen met geld.

Opdrogen

Water bevat inderdaad kalk. Waterdruppels die opdrogen laten een dun laagje kalk achter, bijvoorbeeld rondom de waterkraan van de wastafel, of langs de rand van de toiletpot. Je ziet het zitten en je voelt het als een ruw korstje. Het ziet er niet schoon uit, en bovendien is kalkaanslag een broedplaats voor bacteriën en geurtjes. Daarom zijn Nederlanders zo gek op schoonmaakmiddelen die kalk oplossen.

Het kan ook anders, zonder gif. Een simpele oplossing, zonder chemie en zonder extra kosten: schraap de kalkaanslag weg! Neem een stevig, scherp mesje met een gladde snijkant, bijvoorbeeld een zakmes, en schraap voorzichtig met de scherpe kant over de kalkaanslag. Je zult zien: binnen luttele seconden is de kalk weg. Hij zit aan het mesje en dat kun je eenvoudig schoonvegen.

Glazuur

Het harde en gladde glazuur op wastafels of toiletpotten kan prima tegen een beetje schrapen met een zakmes. Wees wel voorzichtig met roestvrij staal. Maar zelfs dat materiaal kun je schoon schrapen, als je maar heel zachtjes drukt. Niks bezweet voorhoofd en lamme armen van het boenen: zachtjes en met overleg schrapen doet het beter. Bovendien kost het niets en beschadigt het ’t milieu niet.

LEES MEER: Als het toch op schrobben aankomt, dan is een gebruikte tandenborstel best handig:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/versleten-tandenborstels-niet-weggooien-maar-hergebruiken/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Marjorie schreef:

    Wij voorkomen kalkaanslag op kranen door de kraan droog te maken met de handdoek na het douchen! Werkt als een tierelier. We hoeven nooit de kraan te boenen, te krabben of anderszins.

  2. "Hanneke" schreef:

    En i.p.v. raar chemisch spul kun je ook schoonmaakazijn gebruiken….

  3. Els schreef:

    Inderdaad de kraan droog maken elke keer en de tegels krijg je weer netjes met een sodasopje.

  4. VeggieMo schreef:

    Ik heb dit deze week geprobeerd met een tandenborstel. Wel heb ik er huishoudazijn bij gebruikt. Even de azijn laten inwerken dan gaat het nog gemakkelijker.
    Wij drogen hier na het douchen ook de kraan af en maken de douchecabine schoon. Helaas hebben we hier erg hard water en is dit niet afdoende.