GEBAKKEN LEVER MET APPELTJES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

koken 2 klein

Er zijn mensen die gruwen van lever. Voor hen is dat drillerige, bloederige lapje orgaanvlees simpelweg geen voedsel.lever Dat is jammer, want lever is, mist goed klaargemaakt, een lekker stukje vlees. Bovendien is het echt goedkoop, en niet moeilijk te bereiden. In dit recept combineren we lever met appel en ui.

Voor vier porties heb je nodig:

  • ongeveer 250 gram (varkens of runder-)lever
  • 200 gram sjalotten
  • twee zoetzure appels, bijvoorbeeld elstarappel
  • peper, zout en een mespuntje tijm
  • boter en olie om in te bakken.

Snij de sjalotjes in dunne reepjes. Schil de appels en snijd ze in redelijk dunne, niet al te grote plakjes. En snij de varkenslever in reepjes.

Doe een mengsel van olie en boter in een koekenpan of in een brede hapjespan. Zet die op een niet al te heet vuur. Doe er eerst de uien in, en laat die glazig worden. Dan komen de stukjes appel erbij. Bak zolang door, tot de ui zacht en enigszins bruin is, en de appelstukjes ook bruine randjes hebben. Schep het ui- en appelmengsel uit de pan en zet het apart in een schaaltje.

Doe desnoods een beetje extra olie in de pan, en bak daarin de lever. Niet te hard bakken, anders verbrandt het snel! Rustig bakken, en af en toe zorgvuldig omkeren, zodat alle kanten bruin worden. Dat gaat vrij snel, dus blijf er wel bij. Als de buitenkant bruin is, voeg je het ui- en appelmengsel weer toe. Zet het vuur laag. Roer goed om en laat alles langzaam door en door warm worden. De lever blijft bruin van buiten, maar wordt gaar van binnen. Kruiden met zout, lekker veel peper en een mespuntje tijm.Dora lever met appel en ui klein

Laat aan het eind eventueel een pannetje gekookte aardappelen meebakken, en je hebt een lekkere lever-ui-appel-aardappel-bijlage. Maak er een potje rode kool bij warm, en je hebt een prima maaltijd voor weinig geld.

LEES MEER:  Nog zo’n simpel alles-in-één-recept voor bij de groente:

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/spek-ui-en-aardappelen/spek ui en aardappel

‘Dat lust ik niet’ of ‘dat ken ik niet’: daar doet tante Dora niet aan:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-neef-groen/onmogelijke-eetwaren-bestaan-niet-ingelegde-gember/gember

En als je, door al die lever, toch gaat twijfelen tussen vlees en vleesloos, dan staan er op onze site meer dan genoeg tips:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/vlees-of-vleesloos/vega

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...