GAZPACHO VAN KOMKOMMER (KOUDE SOEP, VEGETARISCH)
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Gazpacho? Koude soep? Wat is dat nu allemaal weer?
In de eerste plaats is de koude soep gazpacho (spreek uit: ‘gazpatsjo’) een heerlijk voorgerecht voor een gezellig avondje zomers eten op je balkon of in je tuin. In de tweede plaats is gazpacho lekker exotisch, oorspronkelijk afkomstig uit de Mexicaanse keuken.
In de derde plaats is het een gemakkelijk te maken gerecht, dat erg weinig moeite kost. Ten vierde is het heel gezond. En ten slotte kost het bijna niks, terwijl het er super culinair uitziet.
Dat gaan we dus eens maken: gazpacho van komkommer. Komkommers zijn bijna het hele jaar te krijgen voor weinig geld. Ook de andere ingrediënten zijn low budget, zelfs als je ze niet van de Voedselbank krijgt.
Voor vier glazen sjieke komkommersoep heb je nodig:
- een komkommer van ongeveer 400 gram
- een teen of teentje knoflook
- als je durft: een (half) Spaans pepertje zonder de zaadjes, of een theelepel sambal
- drie theelepels citroensap
- een flinke eetlepel verse muntblaadjes, plus vier takjes munt voor de garnering (uit je kruidentuintje!)
- een halve eetlepel olijfolie
- twee eetlepels water
- zout en peper
Bovendien heb je een blender of een pureerstaaf nodig. Een blender is het handigst. Denk er ook aan dat gazpacho het lekkerst is, als je hem goed gekoeld serveert. Maak hem vooraf en zet hem een uurtje of langer in de koelkast.
De komkommer vormt de hoofdmoot van deze soep. Omdat een komkommer voor 95% uit water bestaat, hoef je er eigenlijk nauwelijks water aan toe te voegen. De twee eetlepels water van het recept zijn meer een hulp bij het mixen.
Je kunt de komkommer met schil en al blenden. Hoe meer schil, hoe groener de kleur. De schil kan echter enigszins bitter zijn, en ze kan bovendien chemisch spul bevatten dat je liever niet in je soep wilt hebben. Tante Dora raadt je aan om de schil eraf te halen, zeker als je geen biologische komkommer gebruikt. De soep wordt groen genoeg!
Houd wel een klein stukje van de komkommer mét schil achter, om er dunne schijfjes voor de garnering van te snijden. Was de schil van dat stuk wel goed! Houd ook enige takjes munt achter, eveneens voor de garnering.
Snij de geschilde komkommer in niet te grote brokjes en doe ze in de blender. Voeg dan de andere ingrediënten toe: de grof gesneden knoflook, de eetlepel munt, en het pepertje zonder zaadjes. De olijfolie, het water en het citroensap doe je er ook bij. Nou, blenden maar! Met de blender of met de pureerstaaf maak je er een zalvige, maar niet perse gladde soep van. Je zult zien dat de gazpacho vanzelf een beetje bindt.
Proef de soep, en voeg naar smaak wat zout en wat peper toe. Ja, ook wat peper. Gemalen peper is een belangrijke smaakmaker, en geeft een andere kick dan het Spaanse pepertje. Het mag ook best een beetje zout hebben, want een gekoelde soep kan flauwer smaken dan een warme soep.
Zet de soep nu een uurtje in de koelkast, eventueel afgedekt met folie. Vlak voor het opdienen haal je de komkommer-gazpacho uit de koelkast, en proeft of het nog steeds naar jouw smaak is. Je kunt nu nog bijkruiden met zout en peper. Roer of mix nog even door. Giet of schep de soep in vier luxe glazen. Dat ziet er meteen feestelijker uit dan in een bord. Bovendien is het zo een pittig voorgerechtje om je eetlust op te wekken, en geen maagvuller.
Garneer met een achtergehouden plakje komkommer op de rand, en een takje verse munt in het midden. Op die manier drink je de gazpacho bijna als een cocktail. Of als een soort smoothy, wat het eigenlijk ook een beetje is. Glimlach er geheimzinnig bij, als je deze soep serveert. Want je zult zien: je gasten zullen opkijken van verrassing. Een aangename smaakverrassing! Vertel er vooral niet bij dat het maar een paar dubbeltjes heeft gekost.
LEES MEER: Nog een intens groene soep die bijna niks kost:
http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/soep-van-radijsloof/
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl