HET IS DE GROENTE DIE HET ‘M DOET!

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms deelt Tate Dora haar inspiratiebronnen. Een daarvan was zeker de groenteman. die vroeger op de radio te horen was.

In de jaren zestig was er een programma op de radio dat ‘De groenteman’ heette. Op het ritme van een swingende chachacha zong een zangeres de herkenningsmelodie: ‘Tsja tsja tsja wat zullen we eten, tsja tsja tsja wie zal dat weten? Wie is de man die mij dat zeggen kan? De groenteman! Tsja tsja tsja!’ Waarna een vriendelijke groenteman een leergierige huisvrouw volop tips gaf over hoe je groenten tot een smakelijke maaltijd kon verwerken.

dora-verse-groente

Destijds was het een slimme manier om meer groenten (van Nederlandse bodem) aan de Nederlanders te slijten. Het zou ook nu een goed idee zijn om meer aandacht te besteden aan groenten. Sinds kort moeten we volgens de voorlichters immers niet twee ons, maar 250 gram groente eten. Best veel. Juist in deze zomermaanden, als de verse groenten volop en voor weinig geld bij de groenteman liggen, zijn we vooral in de weer met de barbecue. Dus met heel veel vlees in vieze fabrieksmarinades, aangevuld met grote bakken vol kant-en-klare huzarensalade, sauzen uit een flesje, en rauwkost uit een zakje die niemand eet. Dat zou anders kunnen.

Sterrenkoks

In de toprestaurants beginnen de dingen al te veranderen. Vroeger was het heel normaal dat beroemde sterrenkoks vóór alles vlees en vis klaarmaakten, om er vervolgens een klein hoopje groente bij te leggen. Groente was een gedachte achteraf. Tegenwoordig keert een groeiende groep topkoks zich tegen dat automatisme. Ze nemen juist de groente als basis voor hun kookkunsten. Vlees of vis worden erbij gezocht, maar ze overheersen niet langer het menu. Allerlei soorten groente, op allerlei manieren klaargemaakt vormen steeds meer de culinaire hoofdmoot.

Wie geld wil besparen op zijn of haar dagelijkse maaltijden, kan ook beter uitgaan van de groente. Seizoengroenten zijn goedkoper dan vlees of vis, en de verschillende soorten groenten bevatten heel veel verschillende vitaminen, mineralen en sporenelementen. Bovendien zijn groenten van nature niet vet.

groente

Kies eerst je groenten, en kies het vlees er daarna bij. Dat hoeft niet perse een biefstuk van een half pond te zijn. Een handje garnalen of een kontje worst ergens doorheen is soms al genoeg. Volgens de voedingsdeskundigen hebben we in principe maar 60 gram vlees, vis of schaaldieren per dag nodig.

Vleeslozen

Vegetariërs eten helemaal geen vlees. Voor vleeslozen staat de groente altijd al voorop. Vleeseters kunnen wat dat betreft nog wat van de niet-vleeseters leren. Wie beter leert koken met groenten, laat misschien ook wat vaker het vlees staan. Dat spekt in ieder geval de portemonnee, want vlees is een duur voedingsmiddel. Of, zoals het liedje van ‘De groenteman’ eindigde: ‘Onthou het goed, onthou het goed: ’t is de groente die ‘t ‘m doet. Tsja tsja tsja!’

de groenteman

LEES MEER:   250 gram groente per dag is niet zo moeilijk:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/250-gram-groente-per-dag-is-niet-zo-moeilijk/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...