CHAMPIGNONS UIT DE OVEN (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag toveren we een anders-dan-anders groentebijlage uit de oven. Met champignons, dus niet duur. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

De herfst en paddenstoelen horen bij elkaar. Champignons zitten regelmatig in de kratjes van de Voedselbank. En zelfs als je ze zelf moet betalen, zijn champignons niet duur. Ze bevatten wel veel voedingsstoffen, al zul je er voor de vitamine C wel een bakje sla of groente bij moeten serveren. Je kunt paddenstoelen meestoven, maar je kunt ze ook in de oven bakken. Een simpel recept, dat wel bijzonder smaakt.

Voor vier porties heb je nodig:

  • 500 gram champignons
  • één of twee teentjes knoflook
  • twee theelepels gedroogde tijm
  • twee theelepels gedroogde rozemarijn
  • twee eetlepels azijn, wij gebruikten balsamico
  • drie eetlepels olie
  • zout en peper

Bovendien heb je een bakblik nodig, waarop alle paddenstoelen plaats hebben zonder dat ze op elkaar liggen.

Marinade

Maak de champignons schoon. Laat de kleine exemplaren heel, en snij de grotere eventueel in tweeën of in vieren. Hak alvast de knoflook fijn. Kluts in een ruime mengschaal de azijn, de olie, tijm, rozemarijn en zout en peper door elkaar. Doe daar de champignons bij, en roer de boel goed om, zodat alle paddenstoeltjes helemaal met de marinade bedekt zijn. Laat ze zo een minuutje of tien staan. Je zult zien dat tegen die tijd vrijwel alle olie en azijn in de champignons is getrokken.

Spreid de gemarineerde paddenstoelen uit over het bakblik, en schuif die in een redelijke hete, voorverwarmde oven. In totaal moet deze groentebijlage een kwartier bakken. Schep de champignons regelmatig om. Na een kwartier zijn ze flink geslonken omdat het vocht eruit gebakken is, en zien ze er lekker bruin uit. Doe de fijngehakte knoflook er pas aan het eind bij, en schep de look door de champignons. Laat de knoflook beslist niet langer dan drie minuten meebakken, anders wordt ‘ie bitter.

Feestdag

De groentebijlage is nu klaar. In de keuken van tante Dora hadden ze deze week een feestdag, compleet met een heuse biefstuk. Daar is dit gerecht lekker bij, samen met een stuk brood om de sappen mee op de vegen. Maar het is ook lekker bij een groenteburger en sla, en als lunchgerecht op een stuk lekker brood. Je zult proeven dat de champignons lekker kruidig en zelfs een klein beetje zoet smaken. Heel apart. Je kunt dit gerecht halal maken door de azijn te vervangen door citroen- of limoensap.

Zelfs als je alles zelf moet kopen, kun je, als je slim inkoopt, ruim binnen de grens van twee euro blijven.

LEES MEER:   Er staan op Zuinig met tante Dora veel recepten met champignons, zoals deze:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/vegetarische-bolognesesaus-met-champignons/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Patrick schreef:

    Nodig voor 4 personen: 1 pak lasagne-bladen 1 blik gepelde tomaten 3 blikjes tomatenpuree 4 ons rundergehakt 2 bouillon blokjes (kip of bospaddenstoelen vind ik heel lekker) 3 tenen knoflook een ruime hoeveelheid Italiaanse kruiden (olijf)olie 2 grote uien 2 grote rode of gele paprika s of 1 courgette of 1 winterwortel in kleine stukjes 125 gram margarine (soms als ik geen margarine in huis heb, gebruik ik gewoon olie) 4 eetlepels bloem 0,5 liter melk 2 ons jong belegen kaas in plakjes of geraspt Bereiding Snij de uien, paprika s en knoflook heel fijn (gebruik anders keukenmachine). Roerbak deze groenten in de wok in ruim (olijf)olie zo n 10 minuten totdat ze glazig zijn. Haal de groenten uit de wok en doe deze alvast in een grote hoge pan. Rul het gehakt goed gaar in de wok. Voeg nu het gehakt samen met de Italiaanse kruiden, de fijngesneden tomaten, de tomatenpuree en de 2 verkruimelde bouillonblokjes bij de groenten. Even goed roeren! Het is nu een tomatenmassa. Dit moet nog een kwartier koken totdat de groente goed gaar is. De saus zo nu en dan goed doorroeren. Voor de bechamelsaus. Smelt in de kleine pan heel zachtjes de margarine, voeg de bloem erbij en ga heel hard roeren totdat alle bloem opgenomen is door de boter. Op dit moment voeg je een grote scheut melk toe en ga je nog harder roeren. Voeg nu de rest van de melk toe en blijven roeren totdat het een smeuige massa is. Als de tomatensaus voldoende is ingekookt, verwarm je de oven voor op 200 graden. De lasagneschaal invetten en een kleine schep tomatensaus op de bodem aanbrengen. Daarna een laag lasagnebladen, een dikkere laag tomatensaus en weer bladen. Nu een laag bechamelsaus en weer een laag bladen enz. Ik voeg ook altijd 1 of meer lagen kaas toe. Eindig altijd met een laag bechamelsaus. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en na ruim een half uur even in de oven kijken. Is de bovenkant bruin en pruttelt het lekker, dan is de lasagne klaar!! Ik heb een hele grote lasagneschaal, als ik voor meer mensen lasagne kook, dan pas ik de hoeveelheden aan.