HARMONICA-AARDAPPELEN (HASSELBACK-AARDAPPELEN)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vandaag presenteren we de Hollandse pieper op z’n paasbest: als harmonica-aardappel. Zo’n Hasselback-aardappel is niet moeilijk te maken, en smaakt heel naturel.

dora-hasselback-aardappelen-1

Officieel heten ze ‘Hasselback-aardappelen’, genoemd naar een beroemd hotel in Zweden, waar ze een eeuw geleden voor het eerst werden opgediend. Je snijdt de aardappelen tot ongeveer driekwart in met smalle inkepingen, waardoor je de ‘harmonica’ krijgt. De aardappels worden gegaard in de oven. Door er gekruide olie of gesmolten boter over en tussen te penselen, worden ze lekker crispy van buiten, en gaar van binnen. Heel lekker bij vlees (of vegaburger) en groente, dus ook prima bij het vleespakket en de mixgroenten die vandaag in de kratjes van de Arnhemse Voedselbank zitten.

Voor vier porties heb je nodig:

  • acht aardappelen in de schil, bij voorkeur wat langwerpig, bijvoorbeeld culinaire aardappelen, in totaal ongeveer 800 gram
  • vier eetlepels olie
  • rijkelijk zout en peper, en twee theelepels gedroogde tijm

Olie

Begin met het maken van de olie. Doe de olie in een schaaltje, en voeg daar zout, peper en tijm aan toe. Laat dit maar even staan, zodat de smaken in de olie trekken. Je kunt ook gesmolten boter of margarine gebruiken, of zelfs de kant en klare kruidenboter die vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit. Wij kozen voor olie, omdat de aardappelen daardoor iets meer crispy worden, en omdat wij in het Tante Dora Kook Laboratorium (TDKL) ook een beetje op onze lijn moeten letten.

Schrob de aardappelen goed schoon, maar laat de schil eraan zitten. Dep de aardappelen droog. Het is waarschijnlijk dat de schil van biologische aardappelen minder schadelijke stoffen bevat dan de schil van gewone aardappelen, die mogelijk in contact is geweest met een aantal bestrijdingsmiddelen. Houd daar rekening mee. Al zul je niet meteen dood omvallen als je een niet-biologische pieper gebruikt. In onze keuken gebruikten we gewone culinaire aardappels, en je ziet: we leefden nog lang genoeg om dit recept voor je op te schrijven.

dora-hasselback-aardappelen-2

Nu komt eigenlijk het moeilijkste van de Hasselback-aardappelen: het maken van de inkepingen. Je moet ze ver insnijden, maar niet zover dat er losse plakjes ontstaan. De plakjes moeten aan de onderkant aan elkaar vast blijven zitten. Als je een hele vaste hand hebt, kun je het uit de losse pols proberen. Er zijn ook hulpmiddelen. Voor dit recept gebruikten we een diepe opscheplepel. Leg de aardappel in de holte van de lepel en snij de pieper in tot aan de rand. Die verhindert dat je helemaal doorsnijdt. Je kunt de aardappel ook inklemmen tussen twee snijplanken of tussen de stelen van twee pollepels, waardoor je niet te ver doorschiet.

Maak er dunne plakjes van, dus geen vingerdikke hompen. Probeer zo dicht mogelijk in de buurt te blijven van drie millimeter dikte. Zo gaat het garen beter, en dringen de kruiden beter door tot binnenin de aardappel. Het is geen ramp als er af en toe een plakje van een halve centimeter bij zit, maar maak ze liever dunner. Als het inkepen goed gelukt is, heb je acht mooie harmonicaatjes.

Kwasten

Inmiddels zijn de kruiden in de olie getrokken, en kun je gaan kwasten. Voor dit klusje kun je de aardappelen beter in de hand nemen, dan heb je meer controle. Gebruik een keukenkwast om de aardappelen met de olie te bestrijken. Zorg dat de olie en de kruiderij ook tussen de plakjes komt. Gebruik daarvoor je vingers en de kwast. Leg de piepers in een ingevette ovenschaal of op een bakblik, en zet ze in een redelijk warme oven.

Het duurt in totaal drie kwartier, voordat de aardappelen van binnen zacht en gaar zijn, en van buiten crispy. Houd de Hasselbacks in de gaten: ze mogen niet verbranden, maar ze moeten wel een lekker krokant velletje hebben. Blijf ze tussentijds inoliën. Haal de aardappelen na ongeveer een kwartier uit de oven, en kwast er nogmaals een laagje olie overheen. Herhaal dat na een kwartier. Breng vijf minuten vóór het einde van de baktijd nog een laatste kwast olie aan.

dora-hasselback-aardappelen-3

Serveer de harmonica-aardappelen warm met vlees of vleesvervanger, en wat groente of een lekkere sla. Als je wilt, kun je er mayonaise of ketchup bij geven, maar dat hoeft niet. Ziet dat er niet bijzonder uit? En toch zijn het maar gewone Hollandse piepers! Je kunt de Hasselback-aardappelen eventueel nog lekkerder maken met een laagje overbakken kaas, of de olie een knoflooksmaakje geven. Maar puur naturel komt de smaak van de aardappelen heel goed tot z’n recht.

LEES MEER:   Je zult zien: deze lekkere aardappels gaan schoon op, ook als er kinderen mee eten. Als je eens gekookte aardappelen overhoudt, gooi ze dan niet weg! Hier een recept voor lekkere en gemakkelijke aardappelpannenkoekjes:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/kliekjes-een-lekker-gerecht/aardappelpannenkoekjes/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Marga schreef:

    Lekkerrrrrrrrr!

  2. karin schreef:

    Wat nog gemakkelijker is, 2 eetstokjes op tafel leggen, de aardappel er tussen leggen en dan van boven af flinterdunne plakjes snijden. De stokjes voorkomen dat je de aardappel helemaal doorsnijd.