AARDAPPELPANNENKOEKJES van restje gekookte aardappels

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Eten moet je eigenlijk nooit weggooien, maar liefst op tijd gebruiken. Want verse producten zijn altijd het gezondst.  Hoe goed je ook plant en alles uitdenkt, er blijft bij iedereen regelmatig van alles van het eten over. Vaak zijn dat rijst,  macaroni en aardappelen.rest gekookte aardappelsAl dit kan je natuurlijk gebruiken voor een maaltijd-soep of door een stamppot.  Van koude gekookte aardappels kan je meer maken, zoals overheerlijke aardappelpannenkoekjes. Simpel en lekker. Nodig:

  • 200 gram koude aardappels
  • 2 eieren
  • 150 gram bloem
  • Peper & zout
  • ½ liter melk of karnemelk ( of half water/half melk)
  • Margarine of olie om in te bakken

Wrijf de koude gekookte aardappels met de achterkant van een lepel door een niet te fijne zeef of hak ze gewoon klein. Klop de bloem door de melk ( of half melk, half water). Voeg er kloppend de eieren erbij en dan de aardappelprut. Op smaak met peper en zout ( maar je kunt ook wat kerriepoeder gebruiken). Het moet als een niet te dik pannenkoekenbeslag worden. Is het te dun, voeg er nog wat paneelmeel bij, is het te dik wat water of melk.

Verwarm weinig vet of olie in een koekenpan. Een kleine soeplepel beslag erbij gieten en er mooie pannenkoeken van bakken. Houd de aardappel-pannenkoeken warm om zo te eten.aardappelpannenkoek Heerlijk met geraspte kaas.

  • Heb je ook wat paprika of tomaat over, meng die dan door de pannenkoeken. Met wat fijngesneden ui/prei en wat geraspte kaas erdoor smaken de pannenkoeken overheerlijk.
  • En duur is het zeker niet, want je hebt zo een stapel pannenkoeken voor rond 1 euro,  los van wat je verder op je pannenkoeken doet.
  • Met stroop, suiker of jam smaken deze pannenkoeken trouwens ook lekker.

boerenomelet

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...