SPRUITEN MET BALLETJES

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag openen we het spruitjesseizoen met een bijzonder recept. Bijzonder, maar wel herkenbaar Hollands, want met gehaktballetjes. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Het spruitenseizoen is weer begonnen. Blijkbaar zijn er nog steeds mensen die spruiten ‘niet lekker’ vinden. Onbegrijpelijk, zeker als er zulke lekkere recepten zijn als spruiten met balletjes. Een compleet maal in één pan, waar je echt niet veel voor hoeft te doen. Behalve de spruitjes schoonmaken, daar moet je even voor gaan zitten. Dat klopt. Maar dan luister je intussen naar een hoorspel op de radio, zoals tante Dora dat vroeger zelf deed. Dan is het zo klaar.

Voor vier porties heb je nodig:

  • een kilo spruitjes
  • 350 gram saucijsjes
  • aardappelen, zoveel je wilt
  • boter of margarine om in te bakken
  • peper, zout en nootmuskaat

Zoals gezegd: maak de spruitjes schoon en was ze. Kook ze in ongeveer tien minuten beetgaar. Schil de aardappels en snij ze in niet te grote stukken. Ideaal zijn aardappelblokjes ter grootte van een spruitje. Je snapt wel waarom. Kook de aardappelen gaar en giet ze af.

Draai

Haal ondertussen de vulling uit de worstenvelletjes, en draai er balletjes van. Inderdaad: ongeveer ter grootte van een spruitje. Je snapt wel waarom. We gebruiken worstvlees, omdat het al gekruid is, en omdat je er verder niets aan hoeft toe te voegen. Als je balletjes van gehakt maakt, moet je er ei en paneermeel aan toevoegen. Aan worstvlees is een soort voedingslijm toegevoegd, dat plakt al.

Doe de boter in een niet te hete pan, en bak daar de balletjes in. Ze moeten bruin en gaar zijn. Dat duurt ongeveer een kwartier. Zet het vuur dus niet te hoog, want anders heb je zwartgeblakerde ballen die van binnen nog rauw zijn. Haal de gare balletjes uit de pan en zet ze even opzij. Als er naar jouw gevoel teveel uitgebakken vet in de pan zit, giet er dan wat van af. Maar laat wel een beetje vet over voor de rest van de bereiding.

Randjes

Voeg nu de aardappelstukjes toe, en bak er wat bruine randjes aan. In de praktijk duurt dat een paar minuutjes. Dan komen de beetgare spruiten er bij. Zet het vuur lager en stoof de groene dingen nog ongeveer tien minuten samen met de aardappelblokjes. De laatste paar minuten gaan de vleesballetjes er weer bij. Warm alles goed door, en maak de smaak af met peper, zout en nootmuskaat.

Echt een gerecht voor het naderende koele jaargetijde, maar wel met een bijzondere draai. Zelfs veel kinderen zullen spruitjes zo wel lekker vinden. Veel geld hoeft het niet te kosten. De spruiten zijn in het seizoen en vaak in de aanbieding. Saucijsjes zijn ook niet duur. Als je alles zelf moet kopen, ben je hooguit 4,5 euro kwijt.

Toevallig

VARIATIES:   Wij gebruikten saucijsjes, maar je kunt ook runderworstjes gebruiken, of andere verse worst. Kijk aan het eind van de dag wat er toevallig afgeprijsd in de vitrine ligt. En als je de balletjes toch zelf van gehakt wilt maken? Ga je gang!

LEES MEER:   In ons receptenarchief staan ook pittige oosterse gehaktballetjes:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/pittige-gehaktballetjes-in-ketjapsaus/

 

You may also like...

1 reactie

  1. Marielouise schreef:

    Volgende week zijn zowel spruiten als runderworstjes in de reclame bij Ap.
    Dit gaan we dan volgende week vrijdag eten. Bedankt voor het recept…en voor alle andere dingen die je hier kan vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *