PITTIGE GEHAKTBALLETJES IN KETJAPSAUS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

 

Je kunt in de meeste supermarkten kant-en-klare gehaktballetjes kopen, als snack of als onderdeel van een pittige maaltijd. Die opwarmballetjes zijn duur en ze smaken vaak naar karton. Hier een suggestie voor simpel gemaakte, maar jammie gehaktballetjes in een zelfgemaakte ketjapsaus. Daarvoor gebruikten we het vlees van runderbraadworstjes, opgepept met Aziatische smaakjes.

Dora pittige gehaktballetjes 1

Braadworstjes zitten regelmatig in het pakket van de Voedselbank. En ook als je ze zelf moet kopen, zijn ze bij de goedkope supermarkt voor weinig geld te krijgen. We gebruiken worstenvlees, omdat je er geen ei en paneermeel aan hoeft toe te voegen, zoals bij balletjes gemaakt van gehakt. Worstenvlees is met een speciale voedsellijm al aan elkaar geplakt. Dat scheelt in smaak.

Voor vier porties pittige gehaktballetjes in ketjapsaus heb je nodig:

 • 500 gram runderbraadworstjes
 • 200 gram lente-uitjes (of sjalot, als je geen lente-ui in huis hebt)
 • twee tenen knoflook
 • twee volle theelepels sambal
 • acht à tien eetlepels ketjap manis (zoet)
 • twee theelepels aardappelmeel of maïzena
 • twee theelepels gemberpoeder
 • twee theelepels kerriepoeder
 • eventueel wat zout en peper
 • olie om in te bakken

Velletjes

Begin met het uit het velletje halen van het worstenvlees. Doe het vlees in een schaal, en voeg vervolgens toe: een geperst teentje knoflook, een theelepel sambal, een theelepel gemberpoeder, en twee theelepels kerriepoeder. Het worstenvlees heeft al een eigen smaak en is ook gezouten, maar die smaak is meestal redelijk neutraal. Door de Aziatische kruiden krijgt het mengsel een bijzondere kick. Kneed alles goed door elkaar (met je handen!), zodat de kruiderij goed verdeeld wordt. Zet het vlees apart en laat de kruiden er even intrekken.

We gaan nu verder met de voorbereiding van de saus en met de lente-ui. Was de lente-ui en snijd de stengels in smalle reepjes. Zet alvast klaar. Dan gaan we met de saus verder. Doe in een schaal een geperste teen knoflook, een theelepel sambal, acht à tien eetlepels ketjap manis, twee theelepels aardappelmeel of maïzena, en een theelepel gemberpoeder. Daarbij komt ongeveer een kopje koud water. Roer alles goed door elkaar, tot het aardappelmeel is opgelost. De saus bevat dus veel kruiderij die ook in de balletjes zit. Zet de sausmix opzij.

Dora pittige gehaktballetjes 2

Rol van het gekruide vleesmengsel balletjes ter grootte van een walnoot. Verhit een flinke scheut olie in een wok- of hapjespan. Zet de vlam niet te hoog. Bak de balletjes rondom bruin en goeddeels gaar, en neem ze uit de pan. Doe ze in een schaaltje. Misschien is er wat vet uit het vlees gebakken, en zit er teveel vet in de pan? Giet gerust wat vet af, en bak in de resterende olie de lente-ui gaar.

Zacht pruttelen

Dan giet je de sausmix in de pan en laat alles even aan de kook komen. Zet het vuur nu laag, en laat de saus en de lente-ui vijf minuten zacht pruttelen. Door het aardappelmeel bindt de saus. Proef of de smaak goed is, en voeg eventueel wat zout en peper toe. Doe er daarna de balletjes bij, en warm alles nogmaals vijf minuten door op een laag pitje. Klaar!

Je kunt de pittige gehaktballetjes in ketjapsaus opdienen met rijst en sla of atjar, of ze serveren als warme borrelhapjes. Je kunt ze onder andere bestrooien met sesamzaadjes, of met verse kruiden. Hoe je deze balletjes ook eet: ze knetteren van de smaak, en een royale portie voor vier personen kost, als je verstandig inkoopt, hooguit drie euro, als je alles zelf moet betalen.

Dora pittige gehaktballetjes 3

LEES MEER:   Wat dacht je van een minstens zo pittige sinaasappelsalade als dessert?

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/pittige-sinaasappelsalade/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Marga schreef:

  Klinkt goed, bedankt voor het recept!