ITALIAANSE SLASTOEMP MET PESTO EN KAAS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

De oude winterpiepers zijn ideaal voor het maken van een lekkere aardappelpuree. En dus heel geschikt voor het maken van een stamppot, of zoals het veel leuker klinkt in het Vlaams: een stoemp. Dat hoeft niet saai en alledaags te zijn. Met deze Italiaanse slastoemp straalt het Mediterrane zonnetje over jouw eettafel.

Dora Italiaanse slastoemp 1

Voor vier porties heb je nodig:

 • een kilo aardappelen
 • 300 gram ijsbergsla
 • ui of sjalot, ongeveer 75 gram
 • een teentje knoflook
 • 125 gram blauwaderkaas
 • 100 gram ham
 • drie eetlepels rode pesto
 • een scheut melk
 • tijm, oregano en basilicum, een theelepeltje van elk
 • twee theelepels paprikapoeder
 • zout en peper
 • boter of margarine

Even iets over de ingrediënten. Je hebt blauwaderkaas in diverse soorten en prijsklassen. Koop gerust de goedkoopste, al zijn de allerlekkerste soorten vaak iets duurder. De rode pesto voor dit recept komt uit een potje. Pesto is niet heel goedkoop, maar je kunt er wel veel mee doen. Koop geen gigapot, want die krijg je nooit op. De Coop verkoopt bijvoorbeeld een setje van twee potjes van elk 90 gram voor samen € 1,79. Drie eetlepels is driekwart van zo’n potje. Smeer de rest over je broodje kaas, en bewaar het tweede potje voor een andere keer. Het is jaren lang houdbaar, en erg geschikt om er later bijvoorbeeld een pastasaus van te maken.

Prak of stamp

Begin met het schillen en koken van de aardappelen. Laat ze na het koken maar rustig goed uitdampen. Prak of stamp de piepers. Snij de ui, de ham, de blauwe kaas, en de sla in tamelijk kleine stukjes. Hak de knoflook fijn. Zet alles klaar. Verhit een braadpan of hapjespan en doe er een flinke klont boter in. Laat de boter niet te heet worden. Bak de ui zachtjes totdat hij een beetje bruin begint te worden. Bak kort de knoflook mee.

Voeg de gestampte aardappelen erbij en een flinke scheut melk. Zet het vuur laag. Roer alles goed om. Nu voeg je de meeste andere ingrediënten toe: de pesto, het paprikapoeder, zout en peper, de Italiaanse kruiden, en tenslotte ook de kaas en de ham. De sla houd je nog even apart. Je zult zien dat de pesto en het paprikapoeder de aardappelpuree mooi zalmkleurig maken. Bovendien begint het al lekker te ruiken.

ijsbergsla

De stoemp moet goed doorwarmen. Door de hitte smelt de kaas en wordt helemaal opgenomen in de stamppot. Als de aardappelen te droog worden, voeg je nog een scheutje melk toe. Het moet een smeuïg geheel worden. Pas aan het einde, als de stoemp goed warm is, doe je de sla erbij. Binnen luttele minuten is de sla doorgewarmd en opgenomen in de aardappelpuree. De sla moet een beetje knapperig blijven, voor de broodnodige bite.

Dora Italiaanse slastoemp

Je kunt de Italiaanse slastoemp meteen opdienen, desnoods met wat sla of rauwkost. Proef maar: heel veel smaak, en helemaal niet meer Hollands. Je zult het betreuren dat je hier niet meer van gemaakt hebt!

VARIATIES:   Je kunt de ham natuurlijk weglaten, en eventueel vervangen door geroosterde pijnboompitjes of andere noten. Je kunt ook andere (geraspte) kaas door de stoemp mengen, als je die nog hebt liggen.

LEES MEER: En wat dacht je van een pittige sinaasappelsalade als toetje? Zo gemaakt:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/pittige-sinaasappelsalade/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...