APPELSALADE MET BLEEKSELDERIJ (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag verdrijven het grauwe weer buiten met een zonnige salade vol vitaminen en lentegevoel. Zoet en zout, knapperig en romig door elkaar: echt een culinaire belevenis. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Als je nog ergens een vergeten appeltje hebt liggen, en een pluimpje loof uit het midden van een struik bleekselderij, dan kun je die goed verwerken in de salade die vandaag op het menu staat. Met deze pittige en knapperige rauwkost op je bord zou je zomaar kunnen vergeten, dat het buiten plenst en stormt. Voor vier zonnige porties heb je nodig:

• twee middelgrote appels, het liefst een beetje zurig en stevig (wij kozen elstar, maar granny smith kan bijvoorbeeld ook)

• bleekselderij, dunne steeltjes en bladeren, 75 gram

• 100 gram blauwaderkaas

• twee eetlepels geweekte rozijnen

• als je hebt: twee eetlepels grof gehakte noten, bijvoorbeeld walnoten

• twee theelepels mosterd

• twee theelepels honing

• twee eetlepels witte (wijn)azijn

• drie eetlepels olie

• zout en peper

Voordat je überhaupt aan de salade begint, moet je niet vergeten om de rozijnen in water in te weken. Omdat het even duurt voordat ze zacht en geweld zijn, is het goed om dat enige uren van tevoren te doen. Je kunt de appels schillen (zoals wij deden), of de schil eraan laten zitten, voor de broodnodige kleur. Doe wat jij lekker vindt. Wij gebruikten het loof van een nieuwe struik bleekselderij, en de dunne steeltjes waarmee ze aan de dikke stelen zaten. Je kunt ook dat laatste pluimpje binnenin de struik gebruiken, dat altijd overblijft als je de brede stengels hebt bereid.

Lobbig

Oké, daar gaan we. Maak in een ruime kom een vinaigrette van honing, mosterd, olie en azijn, zout en peper. Klop alles goed door elkaar tot het een enigszins dik, lobbig sausje wordt. Doe er maar alvast de gewelde en enigszins drooggedepte rozijnen in. Was de bleekselderij en dep ook die droog met keukenpapier of een schone theedoek. Snij de bladeren van de selderij grof, en de dunne steeltjes wat fijner. Doe ook de bleekselderij in de mengkom en schep om.

Verwerk de appels nu pas, dan krijgen ze geen tijd om eventueel bruin te verkleuren. Schil de appels, verdeel ze in vieren, haal het klokhuis eruit, en snij ze vervolgens in dunne partjes. Probeer ze zo dun mogelijk te snijden. De appelplakjes gaan ook in de mengkom. Schep alles grondig om, zodat alles goed vermengd is, en bedekt met een dun laagje van de vinaigrette.

Artistiek

Nu is het tijd om de salade mooi op te maken. Schep de appel- en selderijsalade in een grote schaal, of op vier aparte bordjes. Let erop, dat het er een beetje artistiek bij ligt. Dan verkruimel je er de blauwaderkaas overheen. Dat hoeft echt geen dure Franse kaas te zijn, al wordt de salade wel lekkerder met een beetje goede kaas. Bestrooi de slaschotel ten slotte met de grof gehakte noten.

Wat ligt er op je bord? In ieder geval heel veel kleur. En ook veel verschillende smaken zoals zout en zoet, die elk apart op je tong springen. Bovendien is het ene ingrediënt fris en knapperig, en het andere zacht en romig. Heel spannend. Met de vitamientjes zit het natuurlijk ook meer dan prima. Financieel ga je er niet veel op achteruit: als je alles zelf moet kopen, dan ben je hooguit anderhalve euro kwijt voor vier porties. Lekker als voorafje bij pasta, of als licht lunchgerecht, bijvoorbeeld met het vlechtbrood dat vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit. Eet smakelijk!

LEES MEER: Hoera voor de bescheiden appel! Op onze site staan heerlijke recepten met appel, zoals deze appelrösti:

BETUWSE APPELRÖSTI MET HEEL VEEL APPEL

Dit vind je misschien ook leuk...