EEN LEKKER GOEDKOOP APPELTJE, OF DURE SUPERBESJES?

Er is een Engels gezegde dat luidt: ‘an apple a day keeps the doctor away’: elke dag een appel houdt de dokter op afstand. Dat is fijn, want sinds het opheffen van het Ziekenfonds is ziek zijn een dure grap. Gezond door elke dag een appel te eten? Honderd jaar geleden, toen deze spreuk populair werd, at bijna niemand fruit. Onder die omstandigheden kon een lekker appeltje vol vitaminen best een verschil maken in iemands gezondheid.

Tante Dora zelf perst elke morgen twee of drie sinaasappeltjes uit. Dat doet ze al tientallen jaren. Naar eigen zeggen omdat ze op de televisie ooit een arts had horen uitleggen dat oudere mensen veel minder lichamelijke klachten hebben, als ze maar elke dag een vers uitgeperst glaasje sinaasappelsap bij hun ontbijt zouden drinken.

Ontbijt

De arts legde dat zo overtuigend uit, dat tante Dora sindsdien geen dag heeft overgeslagen. Voor haar is een ontbijt niet compleet zonder een glaasje sinaasappelsap. Zelfs op vakantie in een hotel in het Zwarte Woud liet ze de kok speciaal een glaasje sap persen. Gewoon vragen, geen probleem.

De reclamefolders staan tegenwoordig bol van de zogenaamde superfoods: vruchten en andere voedingsmiddelen, die bij uitstek de gezondheid zouden bevorderen. Elke dag een handje van die gedroogde besjes, en je kunt op je honderdste verjaardag nog een halve marathon lopen. Er zijn mensen die het echt geloven.

Verklappen

De nuchtere Nederlandse voedingsadviseurs raden ons aan om per persoon twee stuks fruit per dag te eten. Waarbij ze meteen verklappen dat 70% van de Nederlanders dat niet haalt. Maar wat is er gemakkelijker dan twee of drie sinaasappeltjes uitpersen bij je ontbijt, en ’s avonds nog een appeltje eten voor het slapengaan? Of een peer of een schaaltje druiven? Deze gewone vruchten kosten een fractie van wat al die opgefokte superfoods kosten, en ze hebben hun werkzaamheid bewezen.

Tante Dora zweert bij haar sinaasappelsap elke morgen. Misschien heeft ze een punt.

LEES MEER: Wat zijn twee ons groenten en twee stuks fruit per dag?

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/twee-ons-groenten-en-twee-stuks-fruit/

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Irma schreef:

    Sinasappelsap is niet gezond helaas. Dat advies is echt achterhaald. De goede delen (de vezels) worden weggegooid en sap van 3 (!) Sinasappels bevat enorm veel suiker, als je de voordelen van een sinasappel wil hebben moet je hem in zijn geheel eten en niet uitpersen.
    Verder een goed advies, goedkoop fruit is prima,

  2. Liesbeth schreef:

    Helemaal mee eens. Ikzelf koop rozenbottelpoeder bij de drogist (of maak het heel af en toe zelf) om in mijn smoothies te doen. In plaats van de dure gojibessen en acaibessen uit verre landen of vtamine C tabletten. Rozenbottels zitten boordevol vitamine C !