PASTA MET BRIE EN LIMOEN (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we een voedzaam sausje voor een goed bord pasta. De voeding komt onder andere van de brie, de frisheid komt van de limoen. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Soms zitten ze weleens in het pakket van de Voedselbank: limoenen. Op de weekmarkt kun je ze vaak voor een paar dubbeltjes op de kop tikken. Limoenen zijn serieuze smaakmakers, met meer smaak dan ze kosten. Je kunt er ook serieus mee koken. Mogen we een menusuggestie doen? Wat dacht je van een pastasaus van limoen en brie?

Voor vier porties heb je nodig:

• 400 gram pasta (wij gebruikten spaghetti)

• 75 gram lente-uitjes

• twee limoenen (150 gram)

• één of twee knoflooktenen

• een eetlepel pijnboompitten

• 200 gram brie

• een scheutje melk

• een theelepel sambal

• zout en peper

• olie om in te stoven

Begin met het roosteren van de pijnboompitten, tot ze bruin kleuren. Zet ze apart. Was de lente-uitjes, en snij ze in ringetjes. Hak de knoflooktenen fijn. Was de limoenen en snij er met een dunschiller een deel van de schil af, alleen de schil, niet het wit. Zoals Neef Groen altijd schrijft: gebruik bij voorkeur niet behandelde (biologische) limoenen. Snij de limoenschil in dunne reepjes, totdat je een halve eetlepel hebt. Pers de limoenen uit. Snij de brie in brokjes. Zo, de voorbereidingen zijn klaar.

Ringetjes

Doe wat olie in een niet te hete pan. Stoof daarin de ringetjes lente-ui, totdat ze glazig en zacht zijn. Voeg dan de knoflook toe, en laat die nog een halve minuut meebakken. Nu zet je het vuur laag, en voegt het limoensap, de reepjes limoenschil, de scheut melk en de brokjes brie toe. Laat de kaas langzaam smelten in de warme vloeistoffen. De witte korst smelt niet zo snel, maar die witte vlokjes zien er ook wel erg lekker uit. Als het goed is krijg je een enigszins dikkige saus, niet te dun en niet te dik.

Kruid daarna de saus af met de theelepel sambal en zout en peper. Voorzichtig met het zout, want de kaas is ook al gezouten. Roer alles goed door elkaar. De geroosterde pijnboompitten voeg je pas vlak voor het opdienen toe, als de pasta al door de saus gemengd is. Zo blijven ze knapperig.

Aanwijzingen

Intussen kook je de pasta volgens de aanwijzingen op het pak. Giet de pasta af en meng die door de saus. Tot slot gaan de pijnboompitten erdoor. Als je nog wat verse kruiden zoals peterselie in je kasje of op je vensterbank hebt staan, kun je die ook toevoegen, of er na het serveren overheen strooien. Verdeel de pasta over vier borden. Je kunt er geraspte kaas overheen strooien, maar het hoeft niet. Zonder kaas blijft de limoenige smaak van de saus ook beter bewaard.

Proef maar: limoen en kaas. Fris en stevig, alles in een. De Arnhemse Voedselbank heeft vandaag rauwkostsalade en cherrytomaten in de kratjes. Daar kun je een lekkere salade voor erbij van maken. De pastaschotel is niet duur. Als je slim inkoopt ben je nauwelijks meer dan twee euro kwijt, als je alles zelf moet kopen.

LEES MEER: Brie is geen dure kaas, en je kunt er lekker mee koken:

LENTESALADE MET WARME BRIE OP TOAST(VEGETARISCH)

Dit vind je misschien ook leuk...