MINESTRONE PIMPSOEP

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vaak zitten er zakjes droge soep in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Soeppoeder is typisch zo’n product dat overal in het land in de Voedselbankkratjes terecht komt. Gelukkig is droge soep in 2017 heel wat beter dan de droge soep van een halve eeuw geleden. Als je vroeger een zakje goedkope Californiasoep van een kwartje kocht, dan had je een pan gekleurd en gezouten water, waarin vreemde rode en groene dingetjes ronddreven, plus heel veel vermicelli.

Dora pimpsoep 1

Hoewel droge soep tegenwoordig smakelijker is dan vroeger, lijken vooral de goedkopere soorten nog steeds niet op de goed gevulde soep die op de foto op het pakje staat. Dat is jammer, maar daar is wat aan te doen. Je kunt de gratis soep van de Voedselbank, of de goedkope soep die je zelf koopt, met eenvoudige middelen opkrikken tot een smakelijk maaltijdsoepje. Daarom presenteren we je vandaag een manier om je kale pakjessoep te pimpen. Zo wordt een armetierig bordje industriesoep een echte minestrone pimpsoep.

Voor vier borden of kommen van deze pimpsoep heb je nodig:

 • een zakje droge tomatensoep à 40 gram (voor 0,75 liter water)
 • Eventueel een blikje soepballetjes, of ongeveer 100 gram andere soepballetjes
 • een tomaat van 100 gram
 • een winterwortel van 100 gram
 • een sjalot van 100 gram
 • een teentje knoflook
 • als je hebt: een koolstronkje of andere groenteresten, ongeveer 100 gram
 • een handje stevige pasta, bijvoorbeeld penne
 • Italiaanse kruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano en basilicum, samen een halve eetlepel
 • olie om in te stoven
 • peper en eventueel zout
 • eventueel wat geraspte kaas

We hebben voor tomatensoep gekozen, omdat die voor een derde deel uit tomatenpoeder bestaat. Dat is gedroogde tomaat, die de soep zijn rode kleur en tomatensmaak geeft. Het klinkt een beetje nep, maar onderzoek heeft aangetoond dat juist bewerkte tomaten zoals tomatenpoeder en ketchup in ruime mate stoffen bevatten, die verse tomaten veel minder gemakkelijk vrijgeven. We nemen die extra vitamientjes graag mee. In droge groentesoep zit vaak een derde deel vermicelli: dan liever tomatenpoeder!

Koud water

Het soeppoeder moet eerst door koud water worden geroerd, dat vervolgens aan de kook wordt gebracht en vijf minuten moet doorkoken. De groentevulling wordt in vijf minuten nooit gaar. Bovendien geeft stoven in olie meer smaak aan de groente dan koken. Groente en soep moeten dus apart worden bereid.

Dora pimpsoep 2

Was en snij eerst de groenten in kleine blokjes of reepjes en hak de knoflook fijn. De stukjes groente moeten zo klein zijn dat ze op je lepel blijven liggen, maar ze mogen best een bite hebben. De groenten uit het recept zijn een suggestie. Als je in plaats van een koolstronkje een halve courgette hebt liggen, of een stengel bleekselderij, dan kun je die er ook aan toevoegen. Houd in totaal ongeveer vier tot vijf ons groenten aan. Gebruik je soepballetjes uit blik: spoel in een zeef de gelei van de soepballetjes en laat ze uitlekken.

Hapjespan

Maak wat olie niet al te heet in een ruime hapjespan of wokpan. Doe de groenten in de pan, met uitzondering van de knoflook en de verse tomatenblokjes. Die komen later. Intussen roer je het soeppoeder door ruim driekwart liter koud water, dat je roerend langzaam aan de kook brengt. Je bent vervolgens een kwartiertje bezig met roeren en omscheppen, in twee pannen tegelijk. Als de soep aan de kook komt, doe je er de droge pasta, de Italiaanse kruiden en flink wat peper bij. Kook de soep in vijf minuten gaar volgens de aanwijzingen op het pakje.

De groente is tegen die tijd klaar. Bak de laatste halve minuut de knoflook mee en voeg daarna de groente toe aan de hete soep. Doe er ook de verse tomatenblokjes en eventueel de uitgelekte soepballetjes bij. Zet het vuur laag. Warm alles goed door, en laat alles tegen de kook aan een minuut of tien verder garen. Proef of je tevreden bent, en kruid eventueel bij.

Dora pimpsoep 3

Schep de minestrone pimpsoep in diepe borden of in ruime soepkommen, en strooi er eventueel wat geraspte kaas erover. Ook gehakte verse peterselie is lekker over de soep. Als je alles zelf moet kopen, ben je aan de ingrediënten van deze pan soep hooguit anderhalve euro kwijt.

LEES MEER:   Ook zo’n geïmproviseerd maar oh zo smakelijk maaltijdsoepje: de stronkensoep:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/stronkensoep/

Dora stronkensoep 3 klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...