ITALIAANS GEVULD STOKBROOD (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Met kaas en tomaat kun je eindeloos variëren, vooral op een Italiaanse manier. Het Voedselbankrecept van vandaag combineert kaas en tomaat met stokbrood en een zelfgemaakte knoflookboter.

dora-gevuld-stokbrood-1

Voor vier kleine of twee grote porties heb je nodig:

  • een afbak stokbrood
  • een flinke tomaat, ongeveer 100 gram of een beetje meer
  • kaas, zoveel als nodig is, het liefst een beetje pittig
  • zoveel verse kruiden als je hebt, bij voorkeur basilicum
  • een eetlepel boter
  • een teentje knoflook
  • een snuifje tijm, peper en eventueel zout

Begin met het maken van de knoflookboter. Die ga je gebruiken om het brood een beschaafd knoflooksmaakje te geven, zonder dat de knoflook verbrandt. Smelt de boter op een heel laag pitje, en voeg vervolgens een gekneusd teentje knoflook, wat tijm en wat peper toe. Als je zoute boter of margarine gebruikt, dan voeg je geen zout toe, anders een klein beetje. Houd de boter vloeibaar en warm, maar laat het niet bakken.

Overdwars

Haal het afbak stokbrood uit de verpakking, en snij er overdwars sneden in, bij voorkeur met een gekarteld broodmes. Snij niet helemaal door, zodat het brood heel blijft. Waarschijnlijk passen in het stokbrood zo’n vijftien sneden, met anderhalve centimeter tussenruimte. Bestrijk de sneden met een keukenkwast aan de binnenkant met de knoflookboter. Doe voorzichtig, want het nog niet afgebakken brood is wat kruimelig.

dora-gevuld-stokbrood-2

Snij de tomaat eerst doormidden en snij er dan dunne halve maantjes van. Snij of schaaf de kaas in dunne plakjes. Snij de basilicum in niet te kleine stukken. Doe in elke snede een half tomaatplakje, een even groot plakje kaas, en wat van de basilicum. Het is geen ramp als je de insnede per ongeluk uitscheurt, en het brood in tweeën breekt. Op het bakblik kun je alles netjes tegen elkaar aandrukken, en alles komt prima in orde.

Gaar en luchtig

Leg het gevulde stokbrood op een bakblik en strijk de overgebleven knoflookboter voorzichtig over de bovenkant. Doe het brood in een redelijk hete oven (kijk op de verpakking van het stokbrood) en bak het ongeveer 15 minuten. Dan is de buitenkant bruin en knapperig, de binnenkant gaar en luchtig, en de kaas is gesmolten. Verdeel het stokbrood in porties, en serveer het bijvoorbeeld met een beetje sla. Een lekker lunch, of het begin van een grotere maaltijd.

dora-gevuld-stokbrood-3

Duur is dit Italiaans gevulde stokbrood niet. Als je alles zelf moet betalen, ben je, als je slim inkoopt, minder dan anderhalve euro kwijt.

VARIATIES:   Deze variant bevat geen vlees, maar je kunt natuurlijk ook dunne sneetjes salami of andere vleeswaar in de insnedes stoppen. Je kunt ook wat geraspte kaas over het stokbrood strooien, voordat je het in de oven schuift.

LEES MEER:   Uit de oertijd van tante Dora: een recept voor gevulde pitabroodjes:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/gevulde-pitabroodjes/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...