TWEE ONS GROENTEN EN TWEE STUKS FRUIT?

TANTE DORA

We hebben het er wel eens over, op Zuinig met tante Dora: gezond eten. Wat is gezond? De voedingsdeskundigen hebben daar een redelijk strak antwoord op. Wij vullen de kale voorschriften op met echt eten.

Volgens de experts moeten we het volgende eten:

Dora ovengeroosterde groenten klein

  • dagelijks twee ons groenten per persoon.   Is dat veel? Eigenlijk best wel, want voor twee ons groenten heb je een groot bord nodig. Schep dus liever twee keer op, desnoods de tweede keer alleen met groente. Uiteindelijk is het niet zo heel erg ingewikkeld om twee ons groenten op je bord te krijgen. Weeg je groente af in de winkel, waarbij je van sterk slinkende groenten als andijvie ruim meer neemt dan van groenten die hun vorm goeddeels behouden, zoals bietjes. Bedenk dat een flinke tomaat gemakkelijk een ons weegt, en een uitje een halve ons. Dat schiet al snel lekker op, in de sla, de soep of de pastaschotel.
  • dagelijks twee stuks fruit. Voor sommigen is het even wennen, zoveel fruit, vooral als je niet zo’n appel- of perenmens bent. Wie zijn of haar dag begint met het vers uitgeperste sap van twee of drie sinaasappelen, is echter al een eind op weg. En kom: een banaantje of mandarijntje hapt toch heel gemakkelijk weg?
  • dagelijks zestig gram vlees, vis, of schaaldieren zoals mosselen en garnalen. Vegetariërs eten geen vlees en vis, flexitariërs af en toe. Wie wel voor vlees kiest, hoeft beslist niet elke dag een biefstuk van een half pond. Zestig gram is niet veel: een half bakje garnalen door de salade of een halve plak paté op stokbrood vooraf, een kontje worst door de bonenschotel, of wat plakjes ham door de pasta.
  • elke week één keer vis of schaaldieren. Dat hoeft geen verse zalmmoot van vier euro per stuk te zijn. Een stuk diepvries koolvisfilet van nog geen twee euro doet het ook. Zo’n blok bevroren vis weegt vier ons, en is verdeeld in vier porties van honderd gram. Zo’n stukje is dus ruim voldoende, voor de hele week. Maar meer vis mag ook, hoor!
  • elke week een maaltijd met peulvruchten, zeg maar: bonen en erwten.   Lekker ‘ruw’ eten, dat met een heleboel vezels jouw luie darmen flink aan het werk zet. Bovendien vol met vitaminen en mineralen, zoals vitamine B. Bonen en erwten laten zich prima combineren met een heleboel andere smakelijke dingen (lees het Voedselbankrecept van afgelopen vrijdag!). Dus dan hoeft het niet bij één keer in de week te blijven, toch?

Dora tuinbonen met spekjes

Makkelijk, hè, die voedingsregeltjes. Als je een beetje op de aanbiedingen let, is het goed te betalen. En als je er een beetje zorg aan besteedt, is het ook prima te eten.

LEES MEER:   Geen vreemd gegoochel met superfoods en slankmakers: gewoon het Tante Dora Jaren Vijftig Dieet volgen. Niks moeilijks aan:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/de-nieuwste-voedseltrend-het-tante-dora-jaren-vijftig-dieet/

 

Dit vind je misschien ook leuk...