ECHT GOEDKOPE EN LEKKERE  KOOLSALADE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

coleslaw

COLESLAW, dus in het Nederlands gewoon koolsalade  kan men tegenwoordig bij de supermarkt kopen. Niet doen want die bakjes zijn eigenlijk erg duur. Iedereen kent dat als iets typisch Amerikaans. Menig hamburgertent van Amerikaanse oorsprong heeft zijn eigen variatie op ontwikkeld. Maar het is een oer Nederlands gerecht. Met Hollandse pioniers is het in de Noord Amerika gekomen. En dus moeten we dit zelf weer gaan klaarmaken. Want het is lekker en uiterst goedkoop. En in een goede koelkastdoos heel lang te bewaren.

Het oude Hollandsche recept mag onze kookneef zelf thuis bereiden, hier alleen het recept dat past in deze tijd. Maak deze salade als je goedkoop aan een witte of savooiekool kunt komen. Vaak worden die zelfs biologisch heel goedkoop te koop gezet. Ook op de markt lukt het vaak om zo rode of witte kool voor bijna niets aan te schaffen.

De saus voor de koolsalade:

  • 4 eetlepels mayonaise of fritessaus
  • 4 eetlepels yoghurt of kwark
  • 1  eetlepel blanke azijn
  • 2  theelepels rietsuiker
  • puntje zout

 

Dit is voldoende voor een kleine savooiekool of witte kool

Verder toevoegen als je dat wilt:

  • 1 winterwortel julienne gesneden of geraspt
  • ½ ui versnipperd
  • 100 gram rozijnen, gewassen en geweekt ( in bijvoorbeeld oude thee?!)

Men haalt de buitenste bladeren van de kool. Snijdt de rest van de kool vervolgens in vier delen. Snij dan uit elk deel ruim de stronk er af ( het konijn vindt het erg lekker !). Schaaf of rasp of snij de kool in fijne reepjes.

Meng alles in een afsluitbare bak. Zet zeker 3 uur koel weg.

De volgende dag is de Coleslaw nog lekkerder. Zouten naar smaak. Sommige voegen een eetlepel zuurkool bij de koolsalade.  Je kunt ook een ¼ rode kool fijn gesneden extra toevoegen.

Savoyekool

Savooiekool: witte kool met iets meer smaak

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...