SINAASAPPEL GELATINEPUDDING

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

netje perssinaasappels

netje perssinaasappels

Dit is een heerlijk zomers dessert, dat weinig moeite en weinig geld kost. Het is wel verstandig om het de avond van tevoren te maken, dus het neemt wel enige tijd in beslag. Voor vier feestelijke porties heb je nodig:Dora gelatinepudding sinaasappel 1 klein

  • vier perssinaasappelen
  • vier blaadjes gelatine (in de zelfbakafdeling van de supermarkt)
  • twee eetlepels suiker
  • een beetje water

Pers de sinaasappelen uit en doe het sap in een maatkan. Zeef het sap eventueel om pitjes en draadjes te voorkomen. Vul aan met water tot je 350 milliliter vloeistof hebt. Doe dit in een pannetje en voeg daar de beide eetlepels suiker bij. Warm de vloeistof langzaam op zodat de suiker oplost, maar laat hem vooral niet koken. Als het sap al een beetje warm begint te worden, laat je de vier gelatineblaadjes één voor één in een schaal met koud water glijden.

Ze moeten een minuutje inweken. Daardoor worden ze zacht en glibberig.

Vis de zachte gelatineblaadjes uit het water en knijp ze uit. Inmiddels is het sinaasappelsap al behoorlijk warm. Doe de gelatine in de warme vloeistof en roer zachtjes totdat alles is gesmolten en opgelost. Giet de oranje vloeistof in een schaal en laat ze enigszins afkoelen. Als alles lauw is, kun je de schaal in de koelkast zetten, met een plastic folietje er overheen. Laat een nachtje opstijven.

Haal de volgende dag de gesteven gelatinepudding uit de koelkast en prak hem met een vork tot kleine klontjes. Die klontjes zien er leuker uit dan één blok gelatinepudding. Doe de glimmende sinaasappelglibbertjes in mooie schaaltjes en serveer ze met een partje sinaasappel of een takje mint als garnering. Je mag er ook slagroom op spuiten, maar dan wordt het al een stuk minder fris.

Als je slim inkoopt, kosten deze vier luxe toetjes samen niet meer dan ongeveer een euro. En echt: de moeite die je moet doen is miniem.Dora gelatinepudding sinaasappel 2 klein

Gelatine wordt gemaakt van resten van dieren. Met een vegetarisch menu is dat geen te kiezen product.Daarom kan men misschien beter agar-agar gebruiken. Dit wordt gemaakt van zeewier en stamt oorspronkelijk uit de keuken van Azië. Gebruik staat altijd op de verpakking.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. izerina van der linden schreef:

    Dat maak ik tegenwoordig regelmatig met wat bramen uit de tuin