GEMARINEERDE COURGETTESALADE (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

courgette 1

Een weekje geleden kreeg één van de neven van iemand een courgette cadeau. De vrucht kwam uit een eigen moestuin, en voldeed niet helemaal aan de EU-norm. Hij was nogal dik en kort. Dat is helemaal geen probleem, als je een courgette verwerkt tot een salade. Tante Dora maakte er een gemarineerde courgettesalade van. Ideaal als gezond voorgerechtje, voorafgaande aan een stevige pasta, bijvoorbeeld. Voor vier porties heb je nodig:

COURGETTESALADE

  • een middelmaat courgette
  • twee teentjes knoflook
  • verse kruiden, bij voorkeur basilicum, peterselie en rozemarijn
  • olijfolie om in te bakken

Voor de marinade/vinaigrette:

  • anderhalve eetlepel azijn of citroensap, of een combinatie van beide
  • drie eetlepels olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Je hebt verder een enigszins hoge schaal of pot nodig, een schoteltje dat daar nauwsluitend  in past, en een steen of een ander gewicht van ongeveer drie of vier ons.

Bereid alle ingrediënten voor, voordat je begint. Was de courgette en snijd de vrucht in niet te dunne plakken, ongeveer 3 à 4 millimeter dik. Snij de knoflook in flinterdunne plakjes, rits de naaldjes van de rozemarijn, snijd de basilicum en de peterselie in reepjes. Een advies: wees niet te spaarzaam met de basilicum, het kruid is belangrijk voor de uiteindelijke smaak.

Maak de vinaigrette klaar door het zuur en de olie met het zout en de peper door elkaar te klutsen. Wees niet te zuinig met zout, dan hoef tijdens de bereiding geen zout te strooien. Zet een ruime koekenpan op een redelijk hoog vuur en doe er royaal olijfolie in.

WAARSCHUWING: als je de courgetteschijfjes bakt, ontstaat er behoorlijk wat walm en begint de olie flink te spetteren! Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Maak het fornuis ná dit gerecht schoon, niet ervoor. Bedek een deel van het fornuis en de vloer eromheen met oude kranten om de vetspetters op te vangen, zet alle ramen en deuren open, en trek oude kleren aan plus een schort. Of bak buiten op een butagasstel.

Bak de schijfjes totdat ze zacht en enigszins doorschijnend worden. Ze zijn echt klaar als er bruine blaasjes op komen. Laat ze uitlekken op keukenpapier, en bedek de bodem van de pan opnieuw met courgetteschijfjes. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe. Bak net zolang tot alle schijfjes gaar en bruin zijn.

Schik de courgetterondjes rondom in de hoge pot, laag voor laag. Na elke laag bestrooi je de groente met wat plakjes knoflook, de groene kruiden en eventueel nog een extra wolkje peper uit de molen. Daarna sprenkel je de vinaigrette er overheen. En dan weer een laag, enzovoort.

Ga hiermee door tot alle schijfjes gebakken en ingelegd zijn. Dek alles af met een schoteltje, waar je een gewicht op legt.  Tante Dora heeft daarvoor speciaal een steen in de la liggen, netjes schoon geborsteld, en al jaren als courgette-aandrukker in gebruik. Deze druk is belangrijk. Daardoor trekt de vinaigrette veel beter in de courgette.

Dora courgetteschotel 2 klein

Laat alles enigszins afkoelen, dek de pot af met plastic folie, en zet het in de koelkast om te marineren. Je moet alles op z’n minst 24 uur met rust laten. Het lekkerst is deze gemarineerde courgettesalade twee dagen na het inleggen. Na drie dagen begint de smaak soms wat af te nemen. Maar je vindt dit gegarandeerd zo lekker, dat je het geen drie dagen met rust kunt laten. Eet deze Mediterrane salade met stokbrood en een glaasje koude witte wijn, als je dat mag van jezelf.Dora courgetteschotel 3 klein

Kosten: bijna nul, als je een vriend of vriendin hebt met een moestuin die een courgette voor je meeneemt. Nodig zo iemand uit op de koffie als de courgettes rijp zijn, en geef een stille hint dat je zo’n lekker ding wel wilt hebben.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...