GOEDKOOP LEKKERS VOOR SINTERKLAAS

sinterklaas met paard

Het is bijna niet te missen: dit is de tijd dat je lekkere dingen moet kopen. Nu eerst voor Sinterklaas. Alle acties tegen de huidskleur, uiterlijk en aankleding van Zwarte Piet hebben het Sinterklaasfeest alleen maar bekender en populairder gemaakt. Een verkoper van kruidnoten in een van de winkels van de Pepernotenfabriek vertelde Tante Dora dat kruidnoten met of zonder chocolade laag eigenlijk niet aan te slepen zijn.  De oude specialiteiten van Sinterklaas worden nog nooit zo veel gevraagd. Natuurlijk je kan dat lekkers overal kopen, maar het is veel leuker en vaak ook veel goedkoper om zelf aan de gang te gaan. Kruidnootjes en een soort speculaaskoek kan je gemakkelijk zelf maken. Het enige nadeel van zelfgemaakte lekkernijen  is, dat men veel lekkers uit de winkel niet meer zo lekker vindt.  Zo geef je daarna ook gelijk minder uit. Tante Dora zou zeggen een win-win situatie.

In het kookschrift van Tante Dora vinden we meerdere recepten voor lekkers voor de sinterklaastijd.

 

zoals

KRUIDNOTEN

kruidnoten

Vergis je niet kruidnoten  pepernoten te noemen, want dat is wat anders. Dat zijn van die echt ouderwetse onregelmatige brokken met anijssmaak, die van een soort taaitaai deeg zijn gemaakt.

Voor kruidnoten is nodig:

 • 150 gram margarine of boter
 • 125 gram bruine basterdsuiker
 • 10 gram speculaaskruiden
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 4 eetlepels karnemelk of melk
 • snufje zout

Meng het vet, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout goed door elkaar. Voeg lepel voor lepel de (karne-)melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt.( Is het deeg te droog, voeg dan wat meer toe. Wordt het deeg te nat, wat extra bloem of bakmeel) Bekleed de bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg kleine balletjes, leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak ze in de oven in 15-20 min. gaar en lichtbruin in een voorverwarmde oven op 160⁰C.

 • Zelfrijzend bakmeel kan je zelf simpel maken door 5 gram bakpoeder op 100 gram bloem te mengen.
 • Bakpoeder  kan je zelf erg goedkoop maken door 1 deel wijnsteenzuur, 1 deel zuiveringszout bij 1 deel maïzena te mengen. Wijnsteenzuur en zuiveringszout kan je bij een drogist of online zo kopen.
 • Speculaaskruiden kan je ook beter zelf mengen. Zo kan je ook de smaak wat persoonlijker maken ( voor recept ervan kijk op http://www.nederlands-dis.nl/kruiden-en-zo/koek-en-speculaaskruiden/ )

KRUIDKOEK 

Dit is een soort cake maar met de smaak van speculaas. Kan je zo bij een kopje koffie of thee eten ( eventueel met een lik boter). Goede vervanging van ontbijtkoek.

kruidkoek, zelfgebakken

Vet de cakevorm in met wat olie en 2 eetlepels paneermeel ( zelf maken van gedroogd oud brood).vet (  zie op : http://www.dora-besparen.nl/uncategorized/acht-manieren-om-brood-te-redden/ ) Verwarm de oven voor op 150 °C.

Meng:

 • ½ kilo bloem
 • 8 theelepels bakpoeder
 • 2 theelepels zout
 • 350 gram donkere basterdsuiker
 • Bijna een halve liter (karne-)melk
 • 6 theelepels speculaaskruiden ( kan je natuurlijk ook zelf maken)

Meng alles tot een stevig, taai deeg. Stort het in de cakevorm. Bak de koek gaar in 1 ½ uur of iets langer. Satéstokje erin prikken, komt die er schoon uit, dan is de koek gaar. Anders nog wat langer in de oven. Koek gelijk uit de oven halen. In aluminiumfolie pakken   nadat de koek wat is afgekoeld en beter 3 dagen ingepakt laten staan. Dit maakt de smaak veel intenser. Deze koek is in folie of plastic lang houdbaar.

Meer recepten voor Sinterklaas lekkernijen vindt men op

de beste en uitgebreidste site voor echte traditionele recepten, natuurlijk van Neef Groen:  www.nederlands-dis.nlSONY DSC

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...