KARDINAALS-SOEP

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

In haar kookschrift heeft Tante Dora in de loop der jaren lekkere en simpele gerechten verzameld. Sommige gerechten eruit hebben een persoonlijke geschiedenis. Op een mooie gezellige zondag wil Tante Dora daar weleens over uitweiden. Alleen over Kardinaalssoep heeft ze nooit iets verteld, behalve dat er een bijzondere gebeurtenis aan gekoppeld is.  Nu kwamen er vroeger wel geestelijken in de familie voor, maar van een kardinaal hebben we nooit gehoord.

kardinalen

Het grappige van kardinaalssoep is wel dat er vaak voor het serveren een klein glaasje sherry in gegoten werd. Als dat nu een kerkelijke gewoonte was  dan is de naam van de soep te verklaren.

Zonder de sherry is de soep geschikt voor vastendagen en het is daarnaast zelfs helemaal vegetarisch.

KARDINAALSSOEP

bouillon-met

 • 1 liter zelfgemaakte groentebouillon
 • 2 eetlepels maïzena of aardappelmeel
 • 1 eidooier (losgeklopt)
 • 3 lepels ( zure) room of melk
 • 1 eetlepel tomatenpuree ( ½ klein blikje tomatenpuree)
 • Wat kleine roosjes bloemkool
 • ½ beker doperwten ( diepvries)
 • Zout, peper
 • ½ klein glaasje sherry of madera

Zet de bouillon op in een soeppan. Houd een beetje koude bouillon achter en vermeng dat met het losgeklopte eigeel, de room en de maïzena of aardappelmeel. Als de bouillon tegen de kook aan is, vermengt men het maïzena, ei, room mengsel met wat warme bouillon en giet dat dan al roerend bij de bijna kokende bouillon. Breng al roerend de bouillon zachtjes tot de kook en laat dit op een zeer zacht vuur 5 minuten binden ( blijf wel roeren).

In een beetje groente bouillon kook je de bloemkoolroosjes en doperwten beetgaar ( maximaal 10 minuten). Verdeel de groente over een soepterrine en giet er de gebonden bouillon zeer warm over.

Maak de soep op smaak met peper en zout en giet naar wens net voor het uitscheppen er de sherry of madera door.

ossenstaartsoep

Met wat vers gebakken brood een best vullend soep en een geschikt voorgerecht.

 • Natuurlijk kan men de bouillon ook maken met wat bouillonpoeder en warm water.
 • In plaats van bloemkool en doperwten, kan men ander mengsel groente in de bouillon serveren. Alles naast deze eerder genoemde groente wat men heeft liggen als wortel, selderie of bijvoorbeeld paddenstoelen in plakjes.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...