PITTIGE TOFU MET HEEL VEEL GROENTE (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

In het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten soms producten als tempeh en tofu. Het zijn voedingsmiddelen op basis van soja, die vaak als vleesvervangers worden gebruikt. Zowel tempeh als tofu hebben weinig smaak van zichzelf. Daarom is het zaak om die smaak eraan toe te voegen. Vandaag maken we een pittige curry met tofu en veel groenten.

dora-pittige-tofu-1

Zelfs als je de tofu vandaag niet van de Voedselbank krijgt, is het geen duur product. Zeker als je het bij de toko koopt, valt de prijs reuze mee. Voor vier royale porties heb je nodig:

 • een stuk tofu van 400 gram
 • 400 gram broccoliroosjes
 • 300 gram tomaten
 • 150 gram ui of sjalot
 • twee knoflooktenen
 • een afgestreken eetlepel currypoeder (of Hollandse kerrie)
 • een halve eetlepel paprikapoeder
 • een flinke theelepel sambal (of twee, voor extra pit!)
 • zout en eventueel peper
 • olie om in te bakken
 • een scheutje water

Begin met de broccoli. Snij roosjes van de broccoli, samen 400 gram. Verdeel ze verder in hapklare stukjes en was ze. Kook de roosjes in gezouten water tot ze beetgaar zijn, een minuutje of zes, zeven. Giet ze af en zet ze opzij. Terwijl de broccoli kookt, kun je de rest van de ingrediënten voorbereiden. Snij de ui in reepjes, hak de knoflook fijn en snij de tomaten in blokjes. De tofu kun je het beste met de hand grof verkruimelen. Daardoor krijgt het structuur, en ziet het er niet uit als saaie witte blokken.

Dora broccoli 4

Verhit een flinke scheut olie in een niet te hete pan, en doe daar de tofubrokkeltjes in. Bak ze, onder regelmatig roeren, ongeveer 10 minuten, tot er hier en daar een heel klein bruin randje ontstaat. Dan gaat de ui erin. Bak de ui vijf minuten mee, en stoof vervolgens de knoflook mee. Een minuutje, beslist niet meer, want anders wordt de knoflook bitter. Ten slotte voeg je de currykruiden, het paprikapoeder en de sambal toe. Roer om, en geef de kruiderij een minuutje de hitte van de pan.

Tomatenstukjes

Dan komen de tomatenstukjes erin, plus een klein scheutje water. Het water en het vocht in de tomaten zorgen ervoor, dat de smaak en de kleur van de curry in de groenten en in de tofu komt. Voeg tot slot de broccoli toe, zet het vuur lager, en stoof alles nog tien minuten door.

Je kunt deze pittige, vleesloze schotel eten in een wrap of bij rijst. Maar ook zo, gewoon in een diep bordje, is deze pittige tofu met groenten een compleet maal. Als je wilt, kun je nog cashewnoten toevoegen, of de schotel bestrooien met sesamzaadjes. Als je slim inkoopt, kost deze schotel voor vier niet veel meer dan 3,5 euro. En bedenk dat er in de pan bijna negen ons groente zit! Vegetarisch en gezond: wat wil je nog meer.

dora-pittige-tofu-2

LEES MEER:   Hier een Hollands recept met tempeh:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/tempeh-toch-lekker-vegetarisch-hollands/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...