KOFFIE-PEPERNOTENVLA

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Nu de pepernoten of beter gezegd kruidnoten toch al in de winkel liggen, hier een recept voor een simpel dessert, gemaakt van deze sint-noten en Hollandse chocoladevla. Het is niet moeilijk, maar het komt even op de timing aan.

Voor vier porties heb je nodig:

  • driekwart liter chocoladevla
  • vier volle eetlepels pepernoten
  • een espressokopje vol sterke koffie, afgekoeld
  • als je wilt: een beetje drank of likeur

Dora pepernotenvla 1

Doe het kopje afgekoelde koffie in een schaaltje. Als je iets tegen alcohol hebt, of het toetje ook aan kinderen wil serveren, dan laat je het hierbij. Als je een beetje drank niet erg vindt, en ergens een bodempje likeur, vieux of whisky hebt staan, dan doe je er een lepel van in de koffie. Suiker is niet nodig, want alle andere ingrediënten zijn al zoet genoeg. Roer om. Dan doe je er de pepernoten bij.

Oppassen geblazen!

Zo, en nu is het oppassen geblazen! De pepernoten moeten precies lang genoeg in de koffie weken. Als je te kort weekt, dan is er te weinig koffie in de pepernoot getrokken. En als je ook maar enige seconden te lang wacht, vallen de pepernoten uiteen, en krijg je pepernotenprut. In haar keuken heeft Tante Dora proefondervindelijk kunnen vaststellen, dat vier eetlepels pepernoten in hooguit vijf seconden (!) voldoende koffie hebben opgezogen, zonder snotterig te worden. Dat is haasten! Doe een eetlepel noten in de koffie, tel tot drie, vis ze er direct weer uit, en doe ze meteen in de chocoladevla. Dan de volgende lepel, enzovoort.

Dora pepernotenvla 2

Schep de pepernoten grondig door chocoladevla. Serveer het toetje kort daarna in een bakje per persoon. Je kunt deze koffie-pepernotenvla eventueel versieren met van die chocolade koffieboontjes: die dingen die je wel eens in je kerstpakket krijgt, maar waarvan je meestal niet weet wat je ermee doen moet op een doordeweekse dag. Nou, een diner met deze vla als toetje maakt van een doordeweekse dag meteen een bijzondere dag. Dus: doe maar! Of houd een droge pepernoot of twee achter, voor bovenop. Ook lekker.

LEES MEER: Regelmatig staan er lekkere, simpele en goedkope toetjes op onze site:

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/tompouce-van-ontbijtkoek-met-appel/

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/lemon-curd-als-dessert/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...