WITTE BONEN SALADE MET TONIJN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

dora-bonen-tonijn-salade-1

Voor twee grote of vier kleine porties heb je nodig:

  • witte bonen, zelf geweld en gekookt, of uit een potje, ongeveer 250 gram uitlekgewicht
  • een blikje tonijn in water, 130 gram uitlekgewicht
  • een niet te grote (rode) ui
  • zoveel verse kruiden als je in je kruidentuintje kunt vinden, zoals peterselie en basilicum
  • een teentje knoflook
  • een eetlepel citroensap
  • twee eetlepels olie
  • een flinke theelepel honing
  • een flinke theelepel mosterd
  • zout en peper

De bonensalade wordt het lekkerst met zelf gekookte bonen. Die blijven lekker stevig. Als je bonen uit een pot of blik gebruikt, spoel dan onder de kraan de gelei eraf. Laat de bonen goed uitlekken. Druk het water zoveel mogelijk uit de tonijn. Je kunt ook tonijn in olie gebruiken, maar olie neemt vrij snel een bliksmaak aan, die wordt doorgegeven aan de vis. Snij een gedeelte van de (rode) ui in ringen, en de rest in niet te kleine stukjes.

Vinaigrette

Maak de vinaigrette met een uitgeperst teentje knoflook, de honing en de mosterd, met zout en peper, en het citroensap en de olie. Als je geen citroensap hebt, kun je ook azijn nemen. Klop de olie en het citroensap goed door elkaar met een garde of een vork, tot er een dikkig sausje ontstaat.

Schep de vis, de bonen en de ui door de vinaigrette, en voeg op het laatst de in reepjes gesneden verse kruiden toe. Laat de salade bij voorkeur nog een minuutje of tien staan, zodat de smaken er goed intrekken. Serveer de salade in vier kleine porties als bijlage, of in tweeën voor wat meer voeding. Leg de bonen eventueel op een bedje van bladsla.

dora-bonen-tonijn-salade-2

Een ideaal hapje: lekker en voedzaam, en voor weinig geld te maken, als je alles zelf moet kopen. Met wat slim inkopen ben je niet meer dan drie euro kwijt.

LEES MEER:   Zo krijg je witte bonen heel uit de pot (dat is best een kunstje):

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/witte-bonen-heel-uit-de-pot/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...