PLASTIC RECYCLEN?

Morgen ontstaat er weer een knettergrote hoeveelheid afval, als alle cadeautjes zijn uitgepakt. Een grote berg papier, maar ook heel veel plastic. ‘Ja, maar dat plastic wordt weer gerecycled’, zul je zeggen. ‘Dat doen we in ons huishouden heel netjes: alles in de aparte bak.’ Keurig! Maar misschien moet je er niet al te zeer op rekenen dat de decemberse afvalberg weer netjes wordt omgesmolten tot herbruikbaar plastic.

Wat als plastic in de recyclebak belandt, wordt slechts voor een deel ook daadwerkelijk als grondstof gebruikt voor nieuwe spullen. Hoe kan dat?

  • Plasticafval is business. Gemeenten die plastic apart ophalen, brengen het spul naar bedrijven, die daarvoor zelfs geld betalen. Het gaat immers om een grondstof, niet om onbruikbaar afval. Zo hoeft het plastic niet duur te worden verbrand, wat de gemeente veel geld zou kosten. Het plasticafval wordt handelswaar.
  • In de praktijk wordt maar een klein gedeelte gerecycled, soms nog niet de helft. Dat heeft er onder andere mee te maken dat plastic thuis scheiden moeilijker is dan iedereen denkt. Plastic met een metaalcoating (zoals chipszakken) mogen niet, net zo min als schuimplastic. Als veel huishoudens dat niet weten en het toch in de hergebruik-kliko gooien, kan een hele lading te recyclen plastic zomaar worden afgekeurd. Zo’n trucklading vervuild plastic gaat dan alsnog de verbrandingsoven in.
  • Veel plastic wordt naar arme landen geëxporteerd, om daar door goedkope werknemers te worden gesorteerd en hergebruikt. De stroom plastic afval is intussen zo gegroeid, dat de arme landen vaak ook niet meer weten wat ze ermee aan moeten. Met als gevolg dat het plastic uit Europa aan de andere kant van de wereld alsnog op de vuilstortplaats belandt. Of in de zee, de ultieme vuilstortplaats van de mensheid. Met alle gevolgen van dien.

Natuurlijk is het altijd goed om desondanks plasticafval gescheiden aan te bieden. Nog beter is het, om dit soort afval überhaupt niet te produceren. Helaas zit vrijwel alles tegenwoordig in een kunststof verpakking, en ontkom je er niet aan. Je kunt om een papieren zakje vragen, maar niet in alle gevallen. Op dit gebied zou wetgeving van de overheid erg kunnen helpen. Iedereen weet wat er gebeurde toen enkele geleden het gratis plastic weggeefzakje werd afgeschaft: er was een dramatische daling te zien van het aantal gebruikte zakjes en tasjes. Dat scheelt weer een flink aantal door plastic gestorven dieren, om maar eens wat te noemen.

Desondanks blijft het ook aan ons allen individueel om verantwoording te nemen. Als er geen plastic verpakkingen worden gebruikt, hoeft er ook niets te worden gerecycled. Het blijft een simpele rekensom, die we allemaal kunnen maken.

LEES MEER:   Al drie jaar geen gratis plastic tasjes meer:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/afscheid-van-het-gratis-plastic-tasje/

Dit vind je misschien ook leuk...