HOLLANDSE SPAGHETTI MET ROOKWORST(eventueel zonder vlees) EN ANDIJVIE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

De Italiaanse keuken heeft ontelbare variaties op spaghetti en andere pasta voortgebracht. Maar vandaag brengt de keuken van Tante Dora een nieuwe variatie voort: een typisch Hollandse spaghetti met rookworst en andijvie, op basis van een carbonara-achtig eiersausje. Het beste van twee culinaire werelden: on-Hollands lekker en heel Hollands goedkoop op de koop toe.

En wil je typisch Nederlands van deze tijd -vandaag geen vlees- kan men ook een vegetarische rookworst inzetten.

Dora rookworst spaghetti 1

Voor vier porties heb je nodig:

  •  een halve rookworst, ongeveer 125 tot 140 gram (kies een worst die al gaar is, en niet meer gekookt hoeft te worden)
  • 200 gram fijngesneden andijvie
  • twee sjalotjes
  • een teentje knoflook
  • vier eieren
  • 150 gram geraspte Hollandse kaas
  • peper, zout en nootmuskaat
  • een pak spaghetti
  • (olijf)olie om in te stoven

In dit recept is de voorbereiding het halve werk, want de bereiding zelf gaat erg snel, en dan is goed dat je alle ingrediënten direct bij de hand hebt. Begin met het maken van de eiersaus, die ontleend is aan de bekende carbonara-saus. Breek vier eieren in een ruime schaal, en voeg er twee eetlepels van de geraspte kaas aan toe. De saus wordt gekruid met zout, peper en nootmuskaat. Wees zuinig met het zout, maar royaal met peper en nootmuskaat.

andijvie 1

Zet de saus weg en laat die even rusten. Snij nu de worst in dunne (!) plakjes, en zet weg. Snij de sjalotjes en de knoflook fijn en zet apart. De andijvie moet gewassen en in fijne reepjes gesneden worden. Soms kun je voordelig voorgesneden andijvie kopen, dat is heel handig. Gesneden andijvie die je overhoudt, kun je verwerken in een salade of rauwkost. Zet ook de andijvie klaar. Nu komt het aan op een strakke planning. Let op! Doe olie in een braadpan of grote hapjespan en zet het water voor de spaghetti op. Zorg ervoor dat als het water kookt, de olie ook heet is.

Plof

Doe de spaghetti in het kokende water en plof kort daarna de sjalot in de niet te hete olie. Roer de spaghetti los, en let op de sjalot: die mag niet bruin worden. Als de ui glazig is, gaat de in reepjes gesneden andijvie erbij. Schep de andijvie voortdurend om, zoals je ook roerbakt. Reken op een paar minuutjes, tot de andijvie enigszins geslonken is. Doe er op het laatst de fijngehakte knoflook bij, zodat die niet verbrandt. Schep het nog een half minuutje om, waarna je de plakjes worst toevoegt. De worst laat je kort doorwarmen. Goed dat je alles bij de hand had, hè? Let ondertussen wel op de spaghetti, en roer die af en te om.

Zet de vuur onder de braadpan uit en giet daarna de spaghetti af in een vergiet. Plof de pasta daarna direct in de pan met worst en andijvie, en schep goed om. Daarna giet je de eiersaus beetje bij beetje in de pan en roert alles nogmaals door elkaar. Als je het vuur onder de pan tijdig hebt uitgeschakeld, dan is het gerecht warm genoeg om het ei romig te laten worden, maar niet meer heet genoeg om de saus in reepjes roerei te veranderen.

Dora rookworst spaghetti 2

Schep maar op, en strooi er iets van de overgebleven geraspte kaas overheen. Kijk eens aan: Hollandse spaghetti met Hollandse rookworst in welke vorm dan ook en andijvie, in een saus van Hollandse eitjes en bestrooid met Hollandse kaas. De rood-wit-blauwe vlag mag uit. Maar eerst eten, want warm is dit gerecht het lekkerst. Serveer er sla bij.

VARIATIES:   Als je wilt, kun je met dit gerecht naar hartenlust variëren. In plaats van andijvie kun je ook in reepjes gesneden (desnoods enigszins voorgekookte) spruitjes gebruiken, boerenkool of spinazie. Ook heel Hollands. En de traditionele rookworst kun je prima vervangen door vegetarische worst of halalworstjes, het liefst met een beetje rooksmaak.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...