PITTIGE AARDAPPELKOEKJES (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

aardappels geschild

Aardappelkoekjes zijn echt zo’n recept uit de goedkope  keuken, waarbij je het vlees niet mist, en niet eens merkt dat je aardappelen eet. Er zitten superveel eiwitten in, dus ideaal als je herstelt van een verkoudheidje. En natuurlijk zijn aardappelkoekjes heel goedkoop. Deze versie van Tante Dora van het aloude aardappelkoekje is lekker pittig.

Voor vier stuks heb je nodig:

  • vier middelgrote aardappelen
  • een grote maat ei (of twee kleine eieren)
  • een zeer fijn gesneden sjalot of  halve ui
  • een theelepel sambal en een theelepel paprikapoeder
  • zout en eventueel nog wat gemalen peper
  • eventueel paneermeel, havermoutvlokken en/of bloem
  • olie om in te bakken

Rasp de rauwe, geschilde aardappelen op een grove rasp. Denk om je nagels! Voeg de gehakte sjalot, de sambal, het paprikapoeder, het zout en eventueel nog wat peper toe. Schep alles goed door elkaar. Voeg dan pas het ei toe, en schep nogmaals om.

Het ei is om het aardappelkoekje te binden. Soms wordt het beslag wat al te nat, als het ei en het vocht uit de aardappelen zich met elkaar verbinden. Dan kun je iets droogs toevoegen, zoals paneermeel, havervlokken of meel, of een combinatie van die drie. Als je een restje gekookte rijst of gekookte aardappelen van gisteren hebt, dan kun je dat er ook bij doen. Niks weggooien!

Zo bindt het beslag tot een redelijke dikte, want de boel mag niet al teveel uitlopen. Gewoon steeds een beetje droge ingrediënten bijvoegen, tot het lekker stevig wordt. Bedenk: als je een eetlepel havermout toevoegt, zitten er meer vitaminen in je aardappelkoekjes, dan wanneer je paneermeel toevoegt. Laat het beslag desnoods een half uurtje staan, dan mengen de smaken zich goed.

Schep twee of drie hoopjes beslag in een koekenpan met flink wat olie, en bak ze aan beide kanten lekker bruin en stevig. Tante Dora vond een potje gesneden bietjes of rode kool er vroeger lekker bij. Even erbij opwarmen, goedkoop en gezond.

Dora aardappelkoekjes klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...