PITTIGE PEPERDIP, ALS DIP OF ALS BIJLAGE (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms zit er een zak kroepoek in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Of zo’n zak is in de aanbieding. Alleen maar kroepoekjes is wel erg saai. Dat vraagt om een lekker pittige dip. Die gaan we vandaag maken, van een aantal simpele ingrediënten, die behalve lekker pittig, ook echte voeding zijn. Je kunt er je kroepoek of je tortillachip in dopen, maar deze zoetzure saus is ook heerlijk als broodbeleg, bijvoorbeeld bovenop een plak jongbelegen. Of zelfs als sausje voor je shoarma, ook een goed idee. Duur is deze dip niet. Dus: kom op, laten we beginnen!

Voor een flinke familieportie heb je nodig:

  • een blik of een pak tomatenblokjes, 400 gram
  • twee eetlepels sambal badjak
  • anderhalve eetlepel azijn, bijvoorbeeld witte wijn azijn
  • een eetlepel suiker
  • een theelepel gemberpoeder
  • een mespuntje steranijspoeder, als je het hebt
  • zout, ongeveer een theelepel

De bereiding is heel simpel. Neem een ruime pan, die niet te lijden heeft van de azijn (dus geen aluminium), en doe daar alle ingrediënten in. Even over de ingrediënten zelf: wij gebruikten sambal badjak, die erg mild is, en van zichzelf al lekker gekruid is. Dan mag je best twee eetlepels gebruiken. Bij andere soorten sambal kun je beter even oppassen. Sambal oelek is bijvoorbeeld scherper. Door de azijn en de suiker wordt de dip een beetje zoetzuur, en daardoor frisser. Met deze ingrediënten krijgt de dip een wat Aziatisch smaakje, maar dat is niet erg, toch?

Roer alles goed door elkaar, en zet de pan op een heel laag vuur. Als de dip aan de kook komt, laat je ‘m een half uur zachtjes doorbubbelen. Roer af en toe om, en proef of het zo naar je smaak is. Je zult proeven dat de dip pittig is, maar dat ‘ie door de milde badjak geen gaten in je tong brandt. Laat de saus na het half uurtje koken afkoelen, en serveer bij je favoriete hapje. Je kunt de peperdip best wel enige dagen bewaren in de koelkast, bijvoorbeeld in een afsluitbare pot of onder een plastic folietje.

Duur is de pittige peperdip niet. Deze flinke bak voor een groot gezin kost veel minder dan een euro. Daar kun je mee doordippen tot sint juttemis, waarbij je veel minder rommel binnenkrijgt dan bij een dip uit de fabriek, die bovendien veel duurder is. Win win!

LEES MEER:   Als je van pittig houdt, dan houd je ook vast van deze linzensoep:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/pittige-linzensoep-met-citroen-vegetarisch/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. "Hanneke" schreef:

    Aanvullende tip: gebruik geen plastic folie, dat is (meestal) niet nodig! Op zo’n klein bakje past vaak ook een schoteltje of een klein bordje: geen afval, geen kosten!