DUIVELSE LOOPSIJSJES gebruik van restjes
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Zoals volgend recept met RESTJES VLEESWAAR.
Is onverwacht de planning in de soep gelopen en houd je een pakje boterhambeleg over zoals kalkoen- of kippenrollade. Weet dan dat je een goedkoop vleesgerecht voor de warme maaltijd van die dag kunt maken , die in de wandeling duivelse loopsijsjes bij kip of kalkoen heet.
DUIVELSE LOOPSIJSJES
Voor 4 personen
- 8 plakken koud kalkoen- of kippenvlees
- 50 gram zachte boter of margarine
- 1 eetlepel sherry of madeira of een andere dessertwijn (of zonder alcohol wat granaatappelsiroop / perendiksap)
- 2 theelepels worcestersaus
- Geraspte schil en sap van ½ citroen ( wel onbehandeld)
- Peper, zout en wat sambal of cayennepeper
- Wat mosterd poeder ( 3 eetlepels) of anders 1 eetlepel paneermeel en 2 eetlepels mosterd ( heet , zacht of zoet naar eigen keus)
Meng de mosterd( poeder) en de drank, de citroensap en rasp, de kruiden en de worcestersaus. Proeven, moet redelijk kruidig zijn. Is het te dun, voeg dan er wat paneermeel bij. Wrijf de massa aan beide zijde op de plakjes vlees.
Besmeer de plakjes aan beide zijde in met zachte boter of margarine. Gril de plakjes mooi bruin, op of onder een hete gril of grilpan. Men kan ze ook in een oven op 200 graden leggen en halverwege keren, dan moeten ze er ongeveer 15 minuten inblijven.
Heerlijk bij bijvoorbeeld gesmoorde koolrabi blokjes ( 10 minuten in een bodempje groentebouillon en een kontje boter of margarine) of en andere groente en vers boord, aardappels gebakken of gekookt of wat rijst.