KIP MET APPELSIEN, HONING EN TIJM

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms zitten er frietjes in het pakket van de voedselbank. Daar hoort een lekker stukje vlees bij, vinden sommige neven van Tante Dora. Zoals kip, dat ook niet te duur hoeft te zijn. Soms is voordelig aan wat kipfilet te komen, maar er zijn ook goedkopere delen, zoals dijen, bouten en kipkarbonades. Maar koop beter geen plofkippen, want dat koop je uiteindelijk gewoon dierenleed.

Het vlees hoeft dus niet duur te zijn, en de andere ingrediënten zijn dat ook niet. Meestal heb je ze al wel in huis, zoals uien, sinaasappels en honing. Eigenlijk een simpel gerecht dus. Maar de smaak is opvallend, heel anders dan normaal. En erg lekker, zeker als je de roomboter gebruikt ook weleens in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit. De bereiding van deze kip met appelsien, honing en tijm is niet moeilijk.

Dora kip appelsien 1

Voor vier porties heb je nodig:

  • 500 à 600 gram kip (filet, dijen of andere delen)
  • het sap van een uitgeperste sinaasappel
  • drie eetlepels pulp van de uitgeperste sinaasappel
  • een flinke sjalot of ui
  • een teentje knoflook
  • een eetlepel honing
  • een theelepel gedroogde of verse tijm
  • peper en zout
  • boter plus olie om in te bakken

Pulp

Bereid zoveel mogelijk dingen voor. Pers de sinaasappel uit en houd drie theelepels pulp uit de sinaasappelpers apart. Snij de sjalot redelijk grof, en hak de knoflook fijn. Terwijl je de boter samen met de olie in een tamelijk hete koekenpan laat smelten, bestrooi je de kip met zout en peper. Als de boter met olie heet genoeg is, doe je de kip er in. Je gebruikt een combinatie van boter en olie, omdat je die iets heter kunt maken, zonder dat de boter verbrandt. Bak de kip aan beide zijden bruin. Reken daar vijf tot tien minuten voor.

Als de kipdelen goudbruin zijn, haal je ze uit de pan en zet ze even weg. Nu gaat de gesneden ui of sjalot in dezelfde koekenpan. De ui mag best een beetje lichtbruin bakken. Het laatste halve minuutje komt de knoflook erbij. Die moet niet te lang bakken, anders wordt ‘ie bitter. Strooi de tijm erover, en stoof die een paar tellen mee. Blus alles af met het sinaasappelsap. Zet het vuur lager.

Dora kip appelsien 2

Breng het sap aan de kook en voeg de honing en de sinaasappelpulp toe. Laat alles een beetje indikken. Dat duurt een minuut of vijf, op een laag vuurtje. Proef aan het eind of je er nog wat zout en peper aan wilt toevoegen. Wees vooral niet te zuinig met peper. Doe de kip nu terug in de pan, in de inmiddels dikkige saus. Breng de saus heel zacht aan de pruttel, en laat de kip een klein kwartier verder garen. Belangrijk: schep de saus regelmatig met een lepel over de kip, en vergeet niet het vlees af en toe om te draaien.

Stroperig laagje

Resultaat: stukken kip, bedekt met een stroperig laagje sinaasappel, honing en tijm, en gebakken ui. Je zult proeven dat het kippenvlees alle smaak heeft opgenomen, en op een malse manier gaar geworden is. Serveer de kip met frietjes of piepertjes. Sla is er lekker bij, maar ook een flinke schep rode kool doet het heel goed. Lepel iets van de saus met de gebakken ui over de kip. Heel smakelijk, echt weer eens wat anders, en niet duur.

Dora kip appelsien 3

LEES MEER:   Zuinig met tante Dora bewaart alle Voedselbankrecepten in een apart archief. Zoek je meer goedkope en smakelijke recepten? Ga je gang:

http://www.dora-besparen.nl/category/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...