SPINAZIESTOOF MET ZACHTE EIEREN (KAN HELEMAAL VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vandaag gaan we de lente en het kenmerkende van het voorjaar op ons bord toveren, alles in één. Lekker fris groen dus, en iets met eitjes. Gemakkelijk te maken en niet duur. Voor vier porties heb je nodig:

dora-spinazie-met-ei-1

  • 500 à 600 gram (gewassen) spinazie
  • 100 gram sjalot
  • voor het geval je vlees blieft: een kontje droge worst van ongeveer 125 gram, bijvoorbeeld lange , droge Spaanse worst  of salami
  • vier eieren
  • zout, peper en nootmuskaat
  • boter of margarine om in te bakken

Verder heb je een flinke koekenpan nodig. Als je niet één grote platte pan bezit, heb je waarschijnlijk twee kleinere nodig, ook om de eieren te garen.

Gewassen

Als je de spinazie gewassen gekocht hebt, dan hoef je hem niet nog een keer te spoelen. Anders wel even poetsen in koud water, en goed laten uitlekken. Snij de ui zo fijn mogelijk, en snij de worst in fijne dobbelsteentjes, als je vlees wil. Anders kun je de worst goed weglaten, en eventueel vervangen door geroosterde pijnboompitjes. Klaar om te beginnen met de echte kokerij!

Smelt een goede klont boter op een niet te hoog vuur. Daar gaat de ui in, die je glazig stooft. Dan gaat de spinazie erbij. De spinazie hoef je niet te snijden. Zo houd je een bite. Als de hele berg spinazie niet in één keer in de pan past, dan doe je er telkens wat bij, als de eerste schep spinazie geslonken is. Dat gaat vrij snel. Telkens goed omroeren, zodat alles samen gaar wordt.

dora-spinazie-met-ei-2

Als de spinazie na ongeveer vijf minuten slap en geslonken is, maar nog niet helemaal gaar, kruid je hem af met zout, peper en nootmuskaat, en voeg je de kleine stukjes worst (of de nootjes) toe. Zet het vuur laag. Als alles een minuutje doorgewarmd is, maak je in de laag spinazie vier ondiepe kuiltjes. Dat gaat prima met de achterkant van een lepel. Breek in elk holletje voorzichtig (!) een ei. Probeer de dooier heel te laten.

Stoom

Zet een deksel op de pan. Laat de spinazie in tien minuten heel zachtjes gaar pruttelen, en laat de warmte en de stoom onder het deksel de eierkussentjes stollen. Het hoeven geen hardgekookte eieren te zijn, liever niet. Het eiwit moet in ieder geval gestold zijn, de dooier mag zacht blijven. Doe er desnoods een minuutje kooktijd bij, als het wit nog vloeibaar is. Klaar! Schep op een bord, waarbij je zo weinig mogelijk vocht meeneemt. Lekker met een knapperig broodje, een bruine boterham of een paar kruimige aardappelen. Echt iets voor Pasen, zelf gemaakt en niet duur. Als je alles zelf moet kopen, ben je, zelfs met een beetje worst, rond de drie euro kwijt voor vier porties.

dora-spinazie-met-ei-3

LEES MEER:   Een vergelijkbaar recept, maar dan met groente-tomatenstoof:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/shakshuka-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...