SHAKSHUKA (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

ei per zes

 

Wat? Shakshuka? Ja, het klinkt enigszins van buiten de grenzen, en het recept komt oorspronkelijk uit de keuken van het Midden Oosten. Maar eigenlijk is er niets moeilijks aan. Bovendien is het een goedkoop gerecht, en het laat zich gemakkelijk van allerlei spullen uit het pakket van de Voedselbank koken. En oh ja: het is erg gezond!

Er zijn allerlei variaties mogelijk. De shakshuka van vandaag wordt met restjes groenten gemaakt, zoals stronkjes van de paksoi, een eindje bleekselderij, een ui en tomaat. En eieren dus, want dat is het kenmerk van dit gerecht: de in de saus gaar gestoofde eieren. Je kunt shakshuka eten als lunch en als hoofdgerecht, bijvoorbeeld met pitabrood of een Turks brood.vlak brood

Voor vier porties heb je nodig:

 • vier eieren
 • drie tomaten, ongeveer 275 gram
 • twee stelen bleekselderij, ongeveer 150 gram
 • een restje van de stronk van een paksoi, ongeveer 100 gram
 • een halve winterwortel, ongeveer 100 gram
 • twee sjalotten of een kleine ui
 • één à twee teentjes knoflook
 • een klein blikje tomatenpuree
 • een theelepel sambal
 • een halve theelepel curry- of kerriepoeder
 • peper, zout, een theelepel paprikapoeder, een theelepel suiker
 • een eetlepel citroensap, of half citroensap en half (balsamico)azijn

Je kunt dit gerecht het beste bereiden in een wat brede pan, waar plaats is voor de eieren. Het is wel handig als je ook een deksel hebt die erop past. Een hapjespan is een goed idee.

Begin met het fijnsnijden van de groenten. Maak ze niet te fijn, zodat je bij het eten nog stukjes ziet en proeft. Maar het mogen geen grote brokken zijn, anders ontstaat er geen saus. Verhit wat (olijf)olie in een redelijk hete pan, en doe daar één voor één de fijngesneden groenten in: de ui, de bleekselderij, de wortel, de paksoi en, als de ui glazig en zacht is, de fijngehakte knoflook.

Schep kort daarna de tomatenpuree in de pan en roer die onder de groenten. Laat de puree een beetje stoven, dat verhoogt de smaak. Voeg ten slotte de in blokjes gesneden tomaten toe, en laat die ook even op een hoge vlam meestoven. Doe de kruiden erbij en roer om. Dan zet je het vuur laag, doet de deksel er half op, en laat het gerecht ten minste een half uur pruttelen.

Houd het vocht in de gaten. De groentesaus mag niet te dun zijn, maar ook niet te dik. Voeg desnoods tussendoor telkens een beetje water toe. Uiteindelijk moet de shakshuka zo dik zijn, dat als je er met de bolle kant van een lepel op drukt, er een holletje in blijft staan. Dat is belangrijk, want de eieren komen in zo’n holletje.

Maak met een lepel vier holtes in het oppervlak van de saus, en breek daarin voorzichtig vier eieren. Probeer de dooier mooi heel te laten. Doe de deksel op de pan, en laat de eieren in ongeveer 10 à 15 minuten stollen. Het eiwit moet helemaal gestold zijn, maar de dooiers mogen nog best wat zacht zijn.

Dora shakshuka 1 klein

Schep wat saus met een ei in een diep bord. Als je wilt, kun je eventueel verkruimelde fetakaas of wat geraspte kaas over het gerecht strooien, plus wat fijngehakte peterselie of bieslook, maar dat hoeft niet. Met wat lekker brood kun je de saus en het uitgelopen eigeel oplepelen. Sla erbij, klaar!

Dora shakshuka 2 klein

Je kunt shakshuka met allerlei groenten bereiden, als er ook maar tomaat in zit. Gooi restjes en stronkjes groente dus niet weg, maar maak er shakshuka van. Kost bijna niks, zelfs niet als je alles zelf moet kopen. En die moeilijke naam heb je zo te pakken. Gewoon een paar keer uitspreken en een paar keer klaarmaken. Dan vergeet je het nooit meer. Shakshuka!

 

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...