PROBEER EENS DIEPVRIES, soms is dat echt veel goedkoper dan vers

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Het is opvallend hoeveel rauwe, ongekookte producten diepgevroren goedkoper zijn dan vers. Dezelfde vissoort die in het vers-vak drie euro kost, kost in een zak in het vriesvak soms minder dan een euro per filet. Vlees, ook luxe vleessoorten, kosten gevroren euro’s minder, voor hetzelfde gewicht. Grote zakken diepgevroren zachte fruitsoorten zoals bessen en bramen zijn opvallend goedkoop, net als groenten zoals doperwten en sperziebonen.

Dora diepvries 2

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan diepgevroren voedsel:

  • Je moet niet vergeten het product van tevoren te ontdooien. Je kunt niet ‘spontaan’ iets uit het vriesvak halen.
  • Het bevriezen tast soms de celstructuur van vlees, groente, fruit en vis aan. Daardoor kan het product minder stevig of knapperig zijn.
  • De smaak kan door het vriezen anders worden dan vers, wat vooral voor groente en fruit geldt.
  • Vaak ben je gedwongen om grote hoeveelheden ineens te kopen, die je in de vrieskast of in het vriesvak moet zien te verstouwen.

Voordelen

De voordelen van diepvries zijn:

  • Diepvries is bijna altijd goedkoper dan vers.
  • Omdat het zo goedkoop is, kun je soms producten eten die je normaal gesproken niet zou eten vanwege de prijs, zoals garnalen.
  • Wat vitaminen betreft doet diepvries niet onder voor vers.
  • Je hoeft niet alles in één keer te gebruiken, maar je kunt per keer desnoods kleine hoeveelheden nemen, en daarmee variëren.
  • Je hebt altijd een voorraadje vlees, vis of groente in huis, waar je in magere tijden uit kunt putten. Diepvriesvoedsel is maandenlang houdbaar. Laat je vooral niet nerveus maken door de houdbaarheidsdatum.
  • Je kunt ook buiten het seizoen groente en fruit eten, zoals bessen en andere rode zomervruchten in het midden van de winter.

Dora ijspegels

Sommige voedselpuristen verfoeien diepvriesvoedsel, maar voor wie weinig geld heeft en toch goed, goedkoop, en gevarieerd wil eten, is diepvries een uitkomst. Je hoeft niet meteen een vrieskist of -kast aan te schaffen: het vriesvak van de meeste koelkasten is groot genoeg voor een redelijk voorraadje. Wissel diepvries af met vers, desnoods in één gerecht. Gebruik je fantasie, en eet beter en goedkoper met diepgevroren eten.

LEES MEER:   Ook conserven zijn soms erg handig (en goedkoop):

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/denk-aan-je-houdbare-voorraadje/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...