MEXICAANSE BONENSCHOTEL MET WORST

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

In het pakket van de Arnhemse Voedselbank zitten wel vaker blikken witte bonen in tomatensaus. Dat komt mooi uit, want daar kun je een hele lekkere bonenschotel van maken, met een bijzonder Mexicaans tintje. Bovendien is dit recept gemakkelijk en snel te maken, dus ideaal voor drukke dagen als vandaag.

Voor vier porties heb je nodig:

 • witte bonen in tomatensaus, blik of pot 800 gram
 • maïskorrels in blik, uitlekgewicht 140 gram
 • 75 gram ui of sjalot
 • een teentje knoflook
 • 75 gram pittige droge worst, zoals salami
 • 100 gram (twee stuks) zoetzure augurken
 • een theelepel currypoeder of kerrie
 • een theelepel paprikapoeder
 • een paar druppels tabasco of een mespuntje chilipoeder
 • zout en peper
 • olie om in te bakken

Blokjes

De bereiding van dit alles is snel en gemakkelijk. Je moet het wel een beetje voorbereiden, maar als je eenmaal aan het koken bent, dan gaat het snel. Snij de ui in repen, hak de knoflook fijn, snij de worst in kleine blokjes en snij de augurk heel fijn. Zet alles gereed in bakjes of op schoteltjes. Giet de maïs in een grote zeef en spoel ‘m af. Laat de gele korreltjes goed uitlekken.

Doe de olie in een niet te hete hapjespan en bak daarin de uiensliertjes goed gaar en een beetje bruin. Dan gaan de stukjes worst en de knoflook erbij, en kort daarop het curry- en het paprikapoeder. Goed omroeren. Dan komen de bonen en de tomatensaus erbij, plus de uitgelekte maïs. Druppel de tabasco erbij, en laat alles op een lager vuurtje langzaam doorwarmen. Proef of er nog peper en zout bij moet, wat jou betreft.

Dien de Mexicaanse bonenschotel op met een flinke lepel augurkenstukjes erover. Serveer met een bakje sla of rauwkost, en je hebt een prima maal. Voor weinig geld bovendien, zelfs als je alles zelf moet betalen. Deze vier porties kosten hooguit drie euro bij elkaar.

VARIATIES: Je kunt de worst natuurlijk weglaten, en eventueel vervangen door cashewnoten bijvoorbeeld. Als bij jou de verse kruiden al flink boven de grond staan, vergeet dan vooral niet om er flink wat aan toe te voegen. Dat kan beslist geen kwaad.

LEES MEER:   Witte bonen zonder tomatensaus zijn ook verdraaid lekker in allerlei gerechten:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/witte-bonen-salade-met-tonijn/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...