SPEK, UI EN AARDAPPELEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

gebakken-spekjes

Het seizoen van uitgebakken spekjes ( niet voor iedereen)  en andere winterse lekkernijen is weer aangebroken. Hier is een recept dat aardappelen, spekjes en uien combineert tot een smakelijke en voedzame bijlage bij groente. Dat mag best een potje rodekool met appel zijn, overigens. Voor twee ruime porties heb je nodig:

  • een pakje (goedkoop) ontbijtspek van 150 gram
  • een grote ui, of twee middenmaat uien
  • ongeveer 400 gram aardappelen
  • eventueel: een mespuntje koenjit (geelwortel), zout en peper
  • een paar drupjes olie

aardappels geschildSchil de aardappelen, snij ze in niet te kleine stukken, en kook ze in gezouten water beetgaar. Als je een mespuntje koenjit aan het kookwater toevoegt, dan worden de aardappelstukjes mooi geel. Dat staat best leuk bij rode kool of bietjes, toch? Giet de aardappelen na het koken af en laat ze uitwasemen.

Snij het ontbijtspek in kleine stukjes en doe die in een koekenpan. Giet een drupje olie op het bergje spek in de pan en zet de pan op een niet te hoog vuur. De olie helpt om het uitbakken van het spek op gang te brengen.

Schep de spekjes regelmatig om, terwijl je ondertussen de ui in smalle reepjes snijdt. Het spek is klaar als hij lichtbruin begint te kleuren, en als het vet met het bekende, karakteristieke geluid (pok!) van doorschijnend ineens wit wordt. Schep de spekjes uit het vet in een schaaltje en zet het opzij. Als uitgebakken spek afkoelt, wordt het krokanter. Straks voeg je het krokante spek weer aan het gerecht toe.

uienringenBak de ui langzaam in het spekvet. In boter en vet wordt ui beter bruin dan in olie. Als de uiensliertjes slap en een beetje bruin zijn, voeg je er de aardappelstukjes aan toe. Warm ze door en laat ze meebakken.spek ui en aardappel

Tot slot voeg je de nu lekker crispy geworden spekjes toe. Omroeren en warm laten worden. Een lekkere bijlage bij winterse groenten.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...