HOUD DIE SMILE VAST

In de jaren zeventig werd de meest beroemde emoji uitgevonden, lang vóór internet, en lang voordat je hele verhalen kon vertellen met alleen maar die grappige plaatjes van lachende, grommende of vragende gezichtjes, afgewisseld met spierbalarmen en bliksemschichten. In de jaren zeventig werd de oer-emoji uitgevonden: de smiley.

In die jaren was het ook niet altijd koek en ei in de wereld. Mensen waren boos op elkaar, deden gemeen, en soms ontaardde al die onaardigheid in regelrechte oorlog. Mensen, moet dat nou?!, vroegen sommige optimisten zich toen af. Weet je wat?, dacht iemand heel slim: als je de hele wereld nu volplakt met een heel simpel lachend gezichtje, zouden de mensen dan ook niet een heel klein beetje vrolijk worden? Gewoon een glimlachende mond en pretoogjes in een rond, geel gezicht?

Beginnen baby’s immers ook niet te lachen, als een volwassene ze toelacht? Tovert het zien van een glimlach niet onbewust een glimlach op elk mensengezicht, omdat wij mensen zo in elkaar zitten? En is een glimlach niet het begin van begrip, van elkaar aardig vinden, en misschien zelfs wel: het begin van de wereldvrede? Misschien niet, maar je kunt het in ieder geval eens proberen. Baat het niet, schaadt het zeker niet.

Sleutelhangers

Zo ontstond de smiley, en een hele smiley-industrie, om de mensen te kietelen en tot lachen te brengen. De smiley kwam je in de jaren zeventig overal tegen: op T-shirts, op sleutelhangers, afgedrukt op schoolagenda’s en op stickers, op taarten en op prentbriefkaarten in allerlei soorten en maten. Op de smiley zaten geen rechten, iedereen mocht ‘m gebruiken. En deed dat deed iedereen ook. Met een smiley op je shirt liet je zien: ik ben oké en ik heb het beste met je voor.

Hebben al die smileys-overal-op ook echt geholpen? Wereldvrede hebben we er in ieder geval niet mee bereikt, niet in de jaren zeventig, en ook nu nog niet. Het is natuurlijk moeilijk te meten, of het regelmatig zien van een glimlachend gezicht echt helpt om de wereld blijer te maken. Tegenwoordig gebruiken we emoticons ook om te laten zien dat we ergens van walgen, of ergens heel boos over zijn. Een smile om anderen te laten smilen is langzamerhand verleden tijd.

Gek

Dat is jammer, want het oorspronkelijke idee om de wereld vrolijker en blijer te maken met een overal zichtbare glimlach, is zo gek nog niet. Het is in ieder geval een optimistische boodschap, die niemand kwaad doet. De wereld van nu, de wereld van Erdogan & Poetin en nog steeds de gedeeltelijk verborgen corona-waanzin en een energie-oorlog en zure en steeds rijker wordende multimiljardairs, zou een brede smile goed kunnen gebruiken.

LEES MEER: Als vrijwilliger krijg je ook vaak een glimlach van anderen:

ALS VRIJWILLIGER KOM JE VERDER

Dit vind je misschien ook leuk...