HAMSTERRECEPTEN: Kaas-havermout koeken

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Tante Dora heeft geleerd om met weinig te koken in de Tweede Wereldoorlog. Toen werd deze folder uit de Eerste Wereldoorlog weer verspreid.

HAMSTERRECEPTEN.
Onder deze naam verscheen in de mobilisatietijd tijdens de Eerste wereldoorlog een aantal recepten in folders die uitgebreid werden verspreid. Want tijdens die oorlog werd er wel niet in Nederland gevochten, maar de aanvoer van vele levensmiddelen werd ernstig beperkt. Er ontstond tekort aan van alles. In deze recepten werden andere en “nieuwe” levensmiddelen aan geraden.

Een daarvan waren flessen met “AROMA” ( zoals Aromat van Knorr dat nog steeds bestaat), want vlees en zelfs botten zeker om zelf bouilon te trekken waren schaars geworden.maggi
Een van de oorlogskookboeken verscheen in 1918 bij Meulenhoff. Daar lezen we : “….Eenvoudige handleiding ter bereiding van smakelijke, voedzame gerechten en vleesloze schotels uit de thans beschikbaar zijnde levensmiddelen met practische ervaring samengesteld door een Hollandsche huisvrouw….”

ons-dagelijksch-brood-boek-uit-oorlogstijd
Ook in de Tweede wereldoorlog verschenen in het begin vergelijkbare kookboken en folders. Zoals in 1940 het “kookboekje Ons dagelijksch brood. Goede maaltijden in oorlogstijd van C.J. Ooms-Vinckers en A.J. Reiding”.
Hier treffen we het volgende recept, dat ook door de huidige golf van powerfood zou passen:

Krachtrondjes

havermout-ongekookt
• 150 gram havermoutvlokken
• 1 ei
• 4 eetlepels karnemelk
• 1 eetlepel tomatenpuree
• Peper, zout en aroma
• 50 gram belegen kaas ( gebruik hiervoor restjes kaas)
• Wat boter of olie
Roer de karnemelk los met het ei. Vermeng dit met wat peper, zout, wat tomatenpuree en aroma. Meng dan de havervlokken erdoor. Laat het mengsel afgedekt zeker een half uur intrekken. Roer de net geraspte kaas er door. Roer alles nogmaals goed door. Vorm er met je handen of twee lepels mooie ronden koekjes van.
Bak ze in een koekenpan op matig warm vuur aan beide zijden tot ze mooi goudbruin zijn.

havermoutkoekjes-met-kaas
Heerlijk bij de warme maaltijd of op brood.
Ook van restjes rijst kan men vergelijkbare koekjes bakken: http://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/rijstekoekjes/

rijstkoekje1

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Els Hengstmengel schreef:

    Leuk om dat soort gerechten te zien en eens te maken. En nog milieuvriende!ijk ook, er hoeven geen producten uit verre landen overgevlogen te worden 🙂

  2. mieke schadelee schreef:

    Dat boekje heb ik! op een rommelmarkt gekocht! Interessant!