ZUINIGE ANNEMIETJES   een handig recept uit 1929

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

zomerboekje

Bij het doorzoek van een oud-kookboekje kwam Tante Dora  zuinige annemietjes tegen.

Dit gerecht past helemaal bij de recepten van Dora Besparen, dus daarom hierbij:

Echte restgebruik, lekker, simpel en erg goedkoop.

ZUINIGE ANNEMIETJES

(handig om o.a. restjes brood en vlees aan de koffietafel op te maken)

annemietjes

  • Met kaas of koud vlees.

Snijd oud brood in dunne sneetjes, smeer ze ( niet te dik), vorm ze met een plakje kaas, ham of koud vlees ertussen tot sandwiches en bak die in de koekenpan met wat het Delfsche Slaolie, Delfrite of Delfia aan weerszijden goudbruin.

  • Met kaas en koud vlees

Snijd oud brood in dunne sneetjes en beleg alle met een juist erop passend plakje kaas. Vorm de belegde sneetjes met een plakje ham of koud vlees ertussen tot sandwiches en bak die in de koekenpan met wat hete Delfsche Slaolie, Delfrite of Delfia aan weerskanten goudbruin ( de in de warmte smeltende kaas, aan beide zijden van de sandwich, vormt hier – in plaats van boter uit het vorige recept – de samenhang tussen brood en vlees; er moet echter, bij de eerste keer omkeren van de broodjes goed op worden gelet, dat de sneetjes niet uit elkaar schuiven).

  • Met appel, tomaat of banaan ( en kaas)

Snijd oud brood in dunne sneetjes, smeer ze, vorm ze met plakjes zure appel, tomaat of banaan ertussen tot sandwiches en bak die in de koekenpan met wat hete Delfsche Slaolie, Delfrite of Delfia aan weerskanten goudbruin. Volg desverkiezende ook recept B: beleg dus de ongesmeerde sneetjes brood met daarop passende plakjes kaas en voeg dan telkens twee samen met de appel, tomaat of banaan ertussen.

  • In plaats van een van de producten van Calvé-Delft die in die vorm toch niet meer bestaan kan men de broodjes gewoon met margarine of roomboter bestrijken. Maar natuurlijk wel aan de buitenzijden.

Boter

ZUINIGE ANNEMIETJES in een ouderwetse tosti-ijzer

20160606_115154

In plaats van in een koekenpan   deze tosti’s ook maken in een speciale broodrooster. Maar als je over een gasfornuis beschikt is een ouderwetse tosti-ijzer nog veel gemakkelijker om oud brood en restjes kaas en vlees te verwerken.

20160606_115140

 

 

Annemietjes, juist iets om snel te maken, wanneer onverwacht een gast komt.

Recept is van Marine Wittop Koning en stond in het Zomerboekje van Calvé-Delft Oliefabrieken uitgegeven in 1929

pagina zomer boekje

Voor ouderwetse hartige wentelteefjes kijk men : http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/kliekjes-een-lekker-gerecht/hartige-wentelteefjes/

hartige wentelteefjes


De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...