LEKKER HEET!

Van haar Indische buurvrouw mocht tante Dora nooit ‘heet’ zeggen. Het eten was ‘scherp’ of ‘pikant’, maar nooit ‘heet’. Terwijl de Indische keuken vrijwel altijd behoorlijk heet is. Er zijn wel meer keukens die van een pepertje houden. Dat zijn vaak ook keukens die met simpele en goedkope ingrediënten heel lekkere maaltijden kunnen bereiden. Veel groenten, een beetje vis misschien, wat sojasaus en rijst, én iets pittigs, en je hebt prima te eten. Pikantmakertjes zijn daarom onmisbaar in de spaarzame keuken: omdat je er iets gewoons bijzonder, én bijzonder lekker mee kunt maken.

dora-heet-eten

Vandaag presenteren we je een aantal hete bijlagen, waarvan het best slim is om er iets van in je keukenkastje te hebben:

  • Spaanse peper   In de meeste supermarkten, toko’s en op markten kun je het hele jaar door verse Spaanse pepers kopen. Er zijn veel verschillende soorten pepers, van mild tot bloedheet. De pepers in de supermarkt zijn meestal redelijk mild. Als je het pittiger wil, dan laat je de pitjes erin zitten. Die zijn pittiger dan het vruchtvlees. Alleen het vruchtvlees geeft een aangenaam milde kruiding. En een extra stoot vitamine C, want die zit er ook in. Als je met verse pepers werkt, wrijf dan niet met je vingers in je ogen!
  • Gewone peper   Vergis je niet: als je vers gemalen zwarte, witte of veelkleurige peper over je eten strooit, heb je pit maar ook veel smaak. Wel vers malen, dat scheelt enorm. Vers gemalen peper over visgerechten of over een bord pasta geeft een subtiel pikante smaak. Bij veel toko’s kun je peperbolletjes voor veel minder geld kopen dan in de potjes in het rek van de supermarkt.
  • Chilipoeder of chilivlokken   Wie even geen verse Spaanse peper heeft, kan goed chilipoeder of chilivlokken gebruiken. Doe er wel voorzichtig mee, want een mespuntje poeder is meer dan genoeg om je mond van binnen flink op te stoken. Wat chilivlokken over bijvoorbeeld een komkommersalade geven niet alleen pit, maar ze zien er ook leuk en kleurig uit.

Dora sambal

  • Sambal   Nederlanders zijn gek op sambal. Vaak kennen ze alleen de sambal oelek: een tamelijk rauwe vorm van sambal, letterlijk in een vijzel met knoflookzout fijngestampte rode peper. Maar de Indische keuken telt veel meer soorten, zoals de vaak wat zoute en scherpe sambal trassi, en de milde, aromatische sambal badjak. Veel sambals zijn een bereiding van gemalen peper, gestoofd met allerlei groenten en specerijen, zoals citroengras. In veel andere Aziatische landen hebben ze een eigen versie van sambal.
  • Harissa   Harissa zou je de Noord-Afrikaanse variant van de sambal kunnen noemen. Behalve pepertjes gaan er onder andere (veel) knoflook in, en komijn en koriander. Net als in het geval van sambal zijn er veel plaatselijke varianten. Elke Marokkaanse grootmoeder geeft haar eigen recept door aan haar dochters en kleindochters, zoals ook haar oma dat heeft gedaan. Je kunt harissa prima zelf vers maken, net als sambal overigens. Gewoon in je Hollandse keukentje, met weinig bijzondere ingrediënten of apparaten.
  • Tabasco Tabasco is wel het meest bekende pepersausje van de wereld. Het basisrecept bestaat uit gemalen pepers, zout en azijn. De peperpulp wordt drie jaar gerijpt in oude eikenhouten whiskyvaten, waarna de saus eruit wordt onttrokken. Tabasco wordt traditioneel gebruikt om tomatensap een kick te geven, maar is ook ideaal in gehakt en in soepen. Er zijn overigens veel varianten pepersaus op de markt.

rode peper

Peper geeft een beetje ‘Boing!’ aan je eten. Het mooie van al deze peperdingen is, dat je zelf kunt bepalen hoe heet het eten wordt. Want je hebt echte liefhebbers die drie lepels sambal nog te slap vinden, en de voorzichtigen en de beginners, die het liever wat milder hebben. Maar een smakelijke maaltijd wordt meestal nog smakelijker mét een beetje peper.

LEES MEER:   Met een beetje kruiderij kun je zelfs een Hollandse pieper tot een exotische maaltijd omtoveren:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/oosterse-kruiden/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Lotte schreef:

    Ik ben het wel eens met de buurvrouw. Heet zegt iets over temperatuur, niet over smaak. Want hoe beschrijf je een heet en scherp gerecht dan? Door ‘heet’ te reserveren voor temperatuur hoef je bij ‘bekkentrekken’ aan tafel niet te vragen als iemand ‘heeeeeeeettttttt’ roept: temperatuur of smaak?

    Maar of je dat nog goed gaat krijgen betwijfel ik.

  2. Bieke schreef:

    Niet in de pitjes maar in de zaadlijsten zit de scherpte. Pitjes bewaren / drogen en volgend jaar in een bakje voortrekken en planten in potten / volle grond. Kan ook met paprika’s.