VLIERBESSEN     LEUK ETEN ZO UIT JE TUIN OF DE NATUUR

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Natuurlijk verzamelt de neven graag voor hun Tante Dora van alles uit de natuur. Maar vlierbessen ,mogen we zeker van haar nooit vergeten.

vlierbessen

Vlierbessen hangen nu bijna overal rijp aan de struiken. Maar door het wisselende weer de laatste tijd met soms enorme  hoeveelheden regen hangen ze er niet overal echt mooi bij. Laat die er niet mooi bij hangen gewoon aan de struik achter, de vogels weten er wel raad mee. Pluk alleen de grote vette zeer rijpe trossen. Alleen de onrijpe bessen moet je wel uit een tros wegknippen. Mijn methode is al zeer oud: men neemt een emmer en een schaar. Je houdt de emmer onder de tros en met de schaar knip je bovenaan  het steeltje door. En zo valt elke weer een tros  rijpe vlierbessen in je emmer. Ga door tot de emmer gevuld is.

Nu wil het geval dat tussen de trossen met vlierbessen allerlei kruipende en andere insecten zich ophouden. Thuis zet ik eerst altijd deze emmer  buiten onder de kraan en vul deze tot boven aan met koud water. Laat hem vervolgens vol water een kwartiertje buiten staan en je zult alle beestjes de emmer en de vlierbessen zien verlaten.

Vervolgens haal ik telkens een tros uit de emmer en rist met een vork de rijpe besjes van de tros. Gelijk vis ik dan de niet rijpe bessen eruit.

Maak nooit te veel vlierbessenjam, want het heeft een smaak die niet bij iedereen goed valt. Gemengd met braam en/ of appel smaakt vlier altijd lekker.

 Bij vlierbessenjam zeef ik altijd de gekookte vruchten. Doe je dat niet dan krijg je een soort erg korrelige jam waarvan ik de structuur niet kan waarderen. Dus eigenlijk maak ik vliergelei.

EEN RECEPT VOOR APPEL/VLIERGELEI

  • 600 gram afgeriste vlierbessen
  • 4 appels,zo nodig  geschild en met of zonder klophuis , maar zeker in kleine stukjes. Dit mogen ook valappels en/of moesappels zijn.
* een bakje vers geplukte rijpe bramen kan men er zo bijvoegen.braam

Samen in koken( een half uur of zo) zodat het geheel tot moes is gekookt en de vlierbessen hun sap hebben afgegeven. Giet de massa warm door een fijne zeef en laat alles zeker 4 uur uitlekken.

Bij hard drukken komt er meer prut door de zeef,maar als je te hard drukt onttrek je ook meer looistoffen (tannine) uit de vlierbessen. Bij een teveel krijg je een wrangere smaak.  Vlierbessen bevatten er veel van.  Dus mijn advies is niet te veel drukken, maar rustig laten uitlekken, desnoods een hele nacht.

Weeg of meet de hoeveelheid af. Voeg de helft van het gewicht of van het volume aan met suiker.

Geleisuiker kan je ook gebruiken , maar volg dan de aanwijzingen op het pak. Het is wel duurder dan gewone suiker, maar de jam lukt daarmee altijd.

Breng het geheel aan de kook en kook het mengsel  nog zeker drie minuten bruisend  en giet het in goed schoongemaakte jampotten. Gelijk afsluiten en volledig laten afkoelen. Vergeet niet er een etiket op te plakken met samenstelling en datum.

vliebessenjam in meerdere samenstellingen

vlierbessenjam in meerdere samenstellingen

 

EXTRA RECEPT voor een soort zelfgemaakte “Worcestersaus”.              Goedkoop en lekker.

In de keuken gebruiken we vaak Worcestersaus, maar er bestaan meer recepten, die als speciale smaakmaker in de keuken hun nut hebben.worcestersaus

Neem 1 kilo geriste vlierbessen en meng die met een ½ liter goede wijn azijn.

Breng dit samen aan de kook en laat alles zeker een half uur zachtjes pruttelen.

Passer het geheel door een zeef ( niet te hard persen!!).

Meng het met 125 gram zeer fijn gehakte ui,  1 geperst teentje knoflook, 3 gram zeezout en 125 gram liefst donkere basterdsuiker of ruwe rietsuiker..

Het geheel al roerend aan de kook brengen en zeker 10 minuten laten in koken.zelfgemaakte engelse saus

In flesjes doen en zeker 4 weken in de kelder vergeten ( langer mag ook). Erg lekker als smaakmaker in de keuken ( door soepen en sauzen).

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...