SALADE VAN ZOETZUUR INGELEGDE COURGETTES (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Nu is het de tijd van de snel groeiende courgettes. Want het is op dit moment volop courgetteseizoen. Als je al niet een half dozijn van moestuinvrienden hebt gekregen, dan liggen ze voor luttele dubbeltjes in de winkel of op de markt. Ook bij de Voedselbank staan ze nu vaak op het menu. Tijd voor een niet voor de hand liggende bereiding: inleggen in een zoetzure marinade. Het klinkt moeilijk, maar het is eigenlijk heel simpel. En goedkoop, dankzij de goedkope courgettes.

Dora zoetzure courgette 1

Voor vier porties heb je in ieder geval nodig:

  • een middelmaat courgette, ongeveer 500 gram
  • uien, ongeveer 150 gram

Voor de inlegvloeistof:

  • 600 milliliter water
  • 100 milliliter witte (wijn)azijn
  • drie eetlepels suiker
  • twee theelepels zout
  • een theelepeltje gemalen peper
  • twee volle theelepels geelwortel (koenjit)
  • een theelepel gemalen komijn (djintan)
  • een of twee laurierbladeren

De courgette moet minstens een etmaal marineren, liever nog een dagje of wat langer. Begin vandaag met de bereiding, dan heb je zondag of maandag een smakelijke zoetzure salade. Geduld is een schone zaak!

Inlegvloeistof

Doe alle ingrediënten voor de inlegvloeistof in een niet te kleine pan, die je op een laag vuur langzaam aan de kook brengt. Geen aluminium pan, die kan niet tegen zuur. Roer regelmatig om. Je kunt intussen al een beetje proeven, of je het zoet en zuur genoeg vindt. Laat de vloeistof ten minste vijf minuten op een laag vuurtje sudderen. Terwijl de marinade kookt, kun je de ui en de courgette in zo dun mogelijke plakken snijden.

Dora zoetzure courgette 2

Als je handig bent met het keukenmes, snij je de ui en de courgette met de hand. Je kunt ze ook met een groentesnijder in dunne plakken snijden. Laat de schil aan de courgette zitten. Pulk de ui uit elkaar zodat je ringen krijgt. Als de vloeistof vijf minuten zacht gekookt heeft, doe je de beide groenten erbij. De inlegvloeistof houdt dan op met koken, en blijft de komende minuten min of meer tegen het kookpunt aan. Laat de ui en de courgette precies vijf minuten in de bijna kokende marinade een beetje zacht worden, en alvast wat smaak en kleur van de inlegvloeistof opzuigen. Vijf minuten, niet langer!

Deksel

Zet het vuur na vijf minuten uit en laat alles afkoelen. Doe de groenten met de vloeistof in een schone bak of pot, die je goed kunt afsluiten met een deksel. Een weckpot is handig, Tante Dora gebruikte een platte ovenschaal met een plastic deksel. Als je geen pot met een deksel hebt, kun je alles ook luchtdicht afdekken met plastic keukenfolie. Zorg dat het ui- en courgettemengsel net onderstaat. Zet de schotel in de koelkast en denk er een paar dagen niet aan. Je mag wel omscheppen of omschudden als je wilt, maar het is niet echt nodig.

Dora zoetzure courgette 3

Na één of twee nachtjes slapen (of drie!) kun je de salade serveren. Het groen van de courgette is mooi geel geworden van de geelwortel, het vruchtvlees is knapperig maar ook gaar. De ui is zacht en niet scherp meer, en kan gewoon mee gegeten worden. Presenteer de salade in artistieke hoopjes op vier borden. Garneer eventueel met fijngehakte peterselie of een aantal cherrytomaatjes, en serveer er een lekker stuk brood bij. Eet smakelijk! Een voorgerecht voor een paar duppies. Of voor niets, als je vrienden hebt met een door courgettes overwoekerde moestuin.

LEES MEER: Nog zo’n lekker courgetterecept, natuurlijk uit het Kookschtift van Tante Dora

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/courgette-met-kikkererwten/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...