SPAANSE PELGRIMSOEP MET VEEL KNOFLOOK
Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we een stevige knoflooksoep, die opvallend genoeg niet opdringerig naar knoflook smaakt. Dit recept is een variant van de legendarische Spaanse soep die pelgrims op weg naar Santiago de Compostella krijgen voorgeschoteld. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.
Het voorraadje knoflook in de knoflookpot van tante Dora heeft ook de lente in zijn bol gekregen, en begint in groene scheuten uit te lopen. Dat is niet goed voor de kwaliteit van de knoflook, maar je hoeft de knollen met sprieten ook niet meteen weg te gooien. Hoog tijd om een klassiek knoflookrecept te maken: een stevige knoflooksoep met knoflookworst.
Veel mensen, ook veel Nederlanders, maken tegenwoordig een pelgrimstocht naar het Noord-Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella. Ook pelgrims die niet geloven, vinden op zo’n wekenlange wandeltocht innerlijke rust en spiritualiteit. Bij alle geestelijke voeding heeft ook het lichaam goede voeding nodig. Je kunt zo’n tocht van duizend kilometer niet op een paar crackertjes en een blikje cola afleggen. Er moet af en toe wat stevigs in.
Rustplaatsen
Zoals de traditionele knoflooksoep, die op een aantal rustplaatsen langs de route in Spanje wordt geserveerd. Die soep bevat flink wat knoflook, maar omdat die zo lang getrokken heeft, is het rauwe er helemaal uitgekookt. Wat overblijft is vooral veel smaak. Vandaag maken we een tante Dora-variant van die klassieke knofsoep, met misschien wat minder knoflook, maar net zo hartverwarmend als tijdens de bedevaart. Begin op tijd, want de soep moet l.a.n.g koken.
Voor vier porties heb je nodig:
• 75 gram knoflook
• 150 gram ui
• 150 gram aardappel
• 150 gram salami, chorizo of een andere droge knoflookworst
• twee theelepels gedroogde rozemarijn
• twee theelepels gedroogde tijm
• een halve theelepel foelie
• een klein (!) mespuntje chilipoeder
• zout en peper
Voor deze soep heb je bovendien een pureerstaaf nodig.
Kruiderij
De basis van deze soep wordt gevormd door anderhalve liter water, waaraan de knoflook, ui, aardappel, een deel van de salami en de kruiderij worden toegevoegd. Snij de knoflook, de ui en de geschilde aardappel in redelijk kleine stukken. De soep wordt later nog gepureerd, maar dat gaat gemakkelijker als de stukjes niet te groot zijn. Hetzelfde geldt voor de droge worst. Wij gebruikten een voordelig geprijsde salami, waarvan de helft in kleingesneden blokjes aan de soepbasis wordt toegevoegd. De andere helft gaat er op het eind als garnering in. Ook de kruiderij gaat erbij, behalve zout en peper, die voeg je op het laatst toe om de smaak af te maken.
Zet het water met de ingrediënten op een niet al te hoog vuurtje, en laat het geheel aan de kook komen. Daarna zet je het vuur lager, en laat je de soep anderhalf uur zacht pruttelen. In die negentig minuten wordt alles zacht en vlokkig, en verliest de knoflook bijna al zijn scherpte. Je ziet dat we deze soep maken zonder bouillon. We maken als het ware onze eigen bouillon, met de knoflookworst als ‘soepvlees’. Ook de worst wordt zacht, en geeft al zijn smaak af aan het water.
Zijdezacht
Anderhalf uur dus, met het deksel half op de pan, onder af en toe roeren. Je zult zien dat de anderhalve liter water in die tijd inkookt tot ongeveer een liter soep. Qua kookkunst is het niet erg moeilijk. Na anderhalf uur haal je de pan van het vuur en zet je er de pureerstaaf op. Zorg dat alle ingrediënten tot een zijdezacht soepje worden geblend. Je zult merken dat de soep lichtjes bindt, door het zetmeel in de gaargekookte stukjes aardappel. Kleine brokjes worst zorgen voor body. Proef hoeveel zout en peper er nog bij moeten. Of iets anders dat jij nog mist, maar wel lekker vindt.
Snij de overige worst in stevige blokjes en voeg die aan de soep toe. Zet alles op een laag vuurtje en warm de soep en de worst nog even door. Laat het nu niet meer aan de kook komen. Uiteraard af en toe roeren. De soep is nu klaar. Als je in je tuin of op je vensterbank nog wat verse kruiden hebt, kun je die als garnering over de soep strooien. Heel hip is ook een scheut olijfolie, die dan op het oppervlak blijft drijven.
Ledematen
Het is een stevig soepje dat de magen goed vult en de vermoeide ledematen van de pelgrims van binnenuit opwarmt. Juist ook door het heel vage aroma van knoflook op de achtergrond. Onze versie bevat weinig vet, afgezien van het vet in de worst. Maar de smaak is wel heel coolvet, echt Spaanse boerenkost. Met een stukje lekker brood erbij heb je een hele maaltijd. Duur is deze soep niet. Voor vier porties betaal je niet meer dan een euro en nog wat stuivers.
LEES MEER: De Spaanse keuken blijft ons verrassen:
PITTIGE SPAANSE TUINBONEN