PASTA IN HET GROEN (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

De zomer is het seizoen van de zomerse recepten. Soms kun je zomers eten maken met ingrediënten die je ook in de winter kunt krijgen, aangevuld met groenten van het seizoen, groenten van NU. Zoals deze pastaschotel in het groen, met uien en champignons, onze vriendjes van het hele jaar rond, plus de verse spinazie (het groen) van het moment. Het is geen moeilijk recept, en door de balsamicoazijn en de chili heeft het een spannende kick.

dora-pasta-in-groen-1

Voor vier royale porties heb je nodig:

 • 250 gram champignons
 • 300 gram bladspinazie
 • 125 gram ui of sjalot
 • één of twee tenen knoflook
 • 350 gram stevige pasta, bijvoorbeeld penne
 • 75 gram geraspte kaas
 • een eetlepel pijnboompitjes
 • twee eetlepels balsamicoazijn
 • een theelepel tijm
 • een mespuntje (!) chilipoeder
 • zout en eventueel nog wat peper
 • olie om in te bakken

Gebruinde nootjes

Begin met het roosteren van de pijnboompitjes, eventueel in een klein beetje olie om verbranden te voorkomen. Schep de gebruinde nootjes op een stuk keukenpapier en laat ze uitlekken. De pitten gaan later in de pan.

Maak de champignons schoon en snij ze in dikke plakjes. Was de spinazie, als dat nodig is. Als je moet wassen (omdat de supermarkt dat nog niet gedaan heeft), zorg er dan voor dat er zo weinig mogelijk water aan de groente hangt. Slinger de spinazie desnoods even in de slacentrifuge. Je hoeft de spinazie niet te snijden. Zo houd je mooie, stevige plukjes groen in je eten. Snij de ui of sjalot in stevige stukken en hak de knoflook fijn.

Verhit olie in een niet te hete pan, en bak allereerst de ui aan. Die moet glazig zijn, en al een beetje bruinen. Dan gaan de champignons erbij. Als die zacht en glazig zijn, voeg je de spinazie toe. Als de spinazie niet in één keer in de pan past, dan doe je het in etappen. Schep alles goed onder. Pas als de spinazie goed zacht en geslonken is, stoof je de knoflook een minuutje mee.

spinazie

Onverwacht

Het stoven van de groenten duurt bij elkaar ongeveer 25 minuten. Voeg in de laatste minuten de tijm, het chilipoeder (voorzichtig!) en een snufje zout toe. Pas op het laatst komt de balsamicoazijn erbij. De balsamico trekt in de groente, en zorgt voor een onverwachte, en onverwacht lekkere (niet zure!) smaak. Als je geen balsamico hebt, kun je ook gewone azijn gebruiken. Balsamico is wel het lekkerst, en is tegenwoordig niet meer duur. Deze week nog in de aanbieding bij Aldi, voor 99 cent.

dora-pasta-in-groen-2

Let zelf op de kooktijd van de pasta. Je kunt elke soort pasta gebruiken, maar een beetje stevige soort zoals penne of wokkelpasta zijn er het lekkerst bij. Vandaag zit er pasta in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Zorg dat de noedels gaar zijn, als de groentesaus klaar is. Giet de pasta af en doe ‘m in de pan met de groenten. Schep goed om, proef of alles naar wens gekruid is. Voeg op het allerlaatste moment de pijnboompitjes toe. Die blijven dan lekker knapperig. Serveer de pasta op een mooi bord en strooi er de geraspte kaas over. Dat kan kaas uit een zakje zijn, maar je kunt ook zelf een stuk kaas raspen. Met een beetje sla erbij heb je een prima maal, dat bovendien niet veel kost als je alles zelf moet kopen. Voor vier porties ben je als slimme inkoper ongeveer drie euro kwijt.

pasta

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...